En guide til de beste stedene for brunsj i Oslo


i Gourmet, Guides

I flere tiår har folk spist brunsj hver søndag verden over, men for noen nordmenn så er brunsj en relativt ny kulinarisk trend. Hva er det som er så spesielt med brunsj, og hva er årsaken til denne voksende populariseringen?

🥑

Man kan raskt forbinde det med globalisering og måten verdenskulturer i alle diskurser begynner å bli mer og mer sammenkoblet gjennom sosiale medier i den nye generasjonen. Brunsj-måltidene er ofte fargerike og fotogene, i tillegg er måltidene ofte søte og salte med en blanding av bakervarer og varme måltider. Hvem liker vel ikke det?

🍳

Én av grunnene til at denne voksende trenden har blitt så populær i Oslo er også på grunn av den ivrige søndagskulturen vår. Søndag i Oslo regnes liksom ikke helt med. For de fleste er dette en dag man skal kose seg med vandreturer, markeder og ikke minst, brunsj i Oslo. Hva annet skal man gjøre når alt er stengt?

🥪

I listen nedenfor har vi sammenfattet en blanding av forskjellige stiler, prisklasser, stemning og områder der du kan nyte en god brunsj på en søndagsmorgen eller -ettermiddag for de som kommer seg ut av senga litt senere. 😴

 

Hva er brunsj i Oslo:

🕙Serveres vanligvis mellom 10:00 og 14:00

🍽Måltidene er en blanding av frokost og lunsj

🍹Serveres vanligvis med alkohol

 


Brunsj og Bobler på Amerikalinjen

📍Jernbanetorget 2, 0154 Oslo | 🏷300-450,- pr. pers.

🇺🇸

Det var en gang dette bygget ble brukt som portal for håpefulle nordmenn som skulle starte et nytt kapittel i USA, og de så aldri tilbake etter det. Med en ny twist har dette bygget blitt gjenopplivet til et fasjonabelt boutiquehotell inspirert av byggets tidligere liv. Hotellet er utsmykket med kunst fra Amerikafarten med historiske preg som antikke kofferter og New York-inspirerte navn på barene og restauranten deres. Konseptet er utmerket gjennomført og holder reiseånden til bygget levende.

 

 

Om det skal være en norsk vaffel med laks og avokado eller en New York bagel, har Atlas Brasserie noe for enhver smak.  Her er brunsjen oppfordret – ta med gjengen på Brunsj og Bobler, og skravle om gårsdagens festligheter på en solfylt søndag eller jobb i fred med laptopen mens du nyter en dobbel espresso.

 

🎷TIPS: Er du heldig får du også se en live jazzkonsert under brunsjen!

 

Om du ikke får nok av dette boutiquehotellet, så kan du også unne deg en liten «staycation» med noen du er glad i. Les mer om opphold på Amerikalinjen 🇺🇸

 


Spa og Brunsj på The THIEF

📍Landgangen 1, 0252 Oslo | 🏷 895,- pr. pers.

🕶

Kjent for å stjele deg unna hverdagen med luksus og velvære, har The THIEF bevist at alle fortjener å ta seg et lite avbrekk i ny og ne. Her starter ettermiddagen med adgang til alle fasilitetene THIEF SPA har å tilby, som for eksempel, steambadstue og hammam.

Bilde/ The THIEF – facebook

 

Deretter blir det 2-retters brunsj med ingredienser av norske råvarer med en britisk vri, sjømaten kommer fra vannet kun noen få meter fra hotellet, og grønnsakene blir dyrket rett på andre siden av havnebassenget. Hos THIEF FOODBAR får du mulighet til å nyte mat tilberedt av kjøkkensjefen, David Taylor, med erfaring fra michelin-stjerne-restauranter. Alt dette til en  rimelig pris. Hvem vil du ta med på denne «treat yourself»-dagen? Sjekk ut opplevelsen her  👈

 


Miss Sophie

📍Henrik Ibsens gate 4, 0255 Oslo | 🏷: 💰💰💰

👑

Miss Sophie er det vi vil kalle en skjult perle. Men den er faktisk ikke så skjult, denne brunsj-hotspotten ligger nemlig kun et steinkast fra slottet. Denne restauranten er desidert én av de ledende og eldste brunsj-stedene i Oslo, med glamorøs innredning og naturlig lys som stråler gjennom de høye vinduene og rammer inn hele lokalet, gir Miss Sophie deg en velkommen og livlig følelse med en gang du går inn døren.

 

Bilder/ misssophierestaurant.no

 

På brunsj-menyen finner du en blanding av retter inspirert av flere matkulturer, som for eksempel oksetartar med kimchi-aioli og syltet enoki, en açai bowl med bjørnebær, bringebær og banan eller burger med trøffelmajones og Gruyère. Mer variasjon er vanskelig å finne, noe som gjør Miss Sophie så spesiell. Helgen er til for å kose seg, nyt maten med et forfriskende glass mimosa.

Dagens Næringsliv: «Byens mest fristende brunsjmeny»

 


Gunnars Generasjonsbar

📍Torggata 13, 0181 Oslo | 🏷: 💰💰💰

🧢

Man trenger ikke alltid å nyte brunsjen mellom 10:00 og 14:00. Hos Gunnars Generasjonsbar på Youngstorvet blir det servert brunsj-måltider dagen lang. GGs interiør-stil er relativt moderne, med polerte betonggulv, trebenker og krakker skjønner man raskt at dette stedet er egnet for et ungt og trendy publikum.

 

Bilder/ Gunnars Generasjonsbar – Facebook

 

Menyen er en god blanding av både norsk og amerikansk matkultur, som for eksempel eggerøre på toast med røkelaks, røykt geitost, dill og gressløk, som er et måltid man lett kan finne på en 17. mai frokost-tallerken. Samtidig serverer de også typisk amerikansk «comfort food», som belgiske vafler med fritert kylling, avokadokrem og posjert egg. Uansett hva som skal bestilles, så er dette stedet perfekt til de som er litt sent ut av sengen på søndagen og liker å ta brunsjen litt senere på dagen.

 

 


Grådi

📍Sørligata 40, 0651 Oslo | 🏷: 💰💰

🥞

De siste årene har Tøyen gjenopplivet den koselige småbyfølelsen som var der tidligere, og med dette har det kommet til flere kaféer, restauranter og barer. En av disse er Grådi som befinner seg rett ved t-banestoppet i Sørligata. Siden 2017 har dette stedet blitt kjent for sin Al Fresco-stil med uteservering av brunsj, lunsj og middag.

 

Bilder/ Grådi – Facebook

 

Inne i lokalet er stemningen lun og koselig, med treverk, planter og jordfargede toner i møbler og vegger. Selv om de ikke har en egen brunsj-meny så er ikke lunsjmåltidene så forskjellig når det gjelder ingredienser og råvarer. Her kan du bestille klassiske brunsj-måltider som ristet rugbrød med most avokado toppet med urtesalt og chili eller en bagett med roastbiff, pepperrot, majones servert med løksuppe! Nå er det sesong for uteservering, ta turen innom Grådi!

 


Oslo Raw

📍Ullevålsveien 82, 0454 Oslo | 🏷: 💰💰

🥕
Glad i kake? Oslo Raw på Adamstuen tilbyr søtsaker som du kan nyte med god samvittighet. Jo, brunsj-måltider er kjent for å være litt fetende eller søte, men hos Oslo Raw bruker de veganske og økologiske råvarer i maten sin, noe som gjør at du kan spise kake til frokost uten bekymring.

 

Bilder/ Oslo Raw – Facebook

 

I tillegg er maten ganske så fotogen! Hva står så på brunsj-menyen deres? Her får du alt mulig – en avokado toast, to cake bites og en bolle med chia pudding med açai og havre. Faller ikke dette i smak så er det masse annet spennende på menyen, som smoothie bowls, grøt, granola og sjokolade og noe som de kaller «energy balls», som består av frø, kokos, lakris, kaffe og kakaobønner. Det er alltid tilfredsstillende med søt mat til brunsj, og her blir dette levert i pose og sekk av ekte råvarer.

 


Kumi Oslo

📍Schweigaards gate 56A, 0656 Oslo | 🏷: 💰💰💰

🍃

Om du er på leting etter et sted som har samme mantra som Oslo Raw, kan du også ta turen til Kumi Oslo rett ved Grønlandsparken. Alle ingredienser til maten de serverer er plantebaserte og enten vegetariansk eller vegansk. Brunsj blir servert hver helg fra 10:00 til 17:00.

 

Bilder/ Kumi Oslo – Facebook

 

På brunsj-menyen finnes det mange spennende kombo-er, som for eksempel brunsjtallerken, som da består av tofu scramble og toastet surdeigsbrød, avokadoskiver, liten smoothie bowl med frisk topping, raw ball, ingefærshot og filterkaffe eller te. Inkludert i prisen får du også et forfriskende glass mimosa! Den kaféen er såpass ny; de åpnet i 2018 og har kun fått positiv omtale siden. Atmosfæren har mye å si hos Kumi, lokalet i seg selv er ikke så stort, men likevel lunt og koselig. Interiøret er dekorert i klassisk, skandinavisk, minimalistisk stil som også passer godt inn med deres fokus på en grønn livsstil.

 


Villa Paradiso

📍Olaf Ryes plass 8 | 🏷: 💰💰

🍕

Villa Paradiso har blitt et stamsted for mange i Oslo for lunsj og middag. Siden brunsj-bølgen begynte å plukke seg opp i Oslo, har Villa Paradiso også blitt en av de populære valgene på listen, spesielt i typiske nabolag med mye søndagskultur som på Grünerløkka. Som Grådi er det ingen offisiell brunsj-meny hos Villa, men de har både frokost og lunsj-meny, som i bunn og grunn er definisjonen på brunsj.

 

Bilde/ signe dons – aftenposten.no                                         Bilde/ monica strømdahl – aftenposten.no

 

Lokalet på løkka gir også en typisk brunsj-følelse med uteservering i solen med folk på søndagsvandring passerende forbi. Her kan du bestille italienske godsaker! Frister det med en deilig Panino Nuda e Cruda som består av en varm panini med Asiago -myk ferskost, med parmaskinke og trøffelolje? Eller kanskje noe litt lettere som Yoghurt med musli og nøtter med honning? Her er det god mat og bedre stemning! Perfekt til både frokost, lunsj, brunsj eller middag.

 


Theatercaféen

📍Stortingsgata 24-26, 0117 Oslo | 🏷: 💰💰💰

🎭

Hvem har vel ikke gått forbi Theatercaféen og sett på og misunt de som koser seg med mimosa gjennom de takhøye vinduene? Med en gang man går inn i den skyhøye salen dekorert i klassisk jugendstil får man raskt følelsen av å være nesten kongelig. Det må da være lov i ny og ne.

 

Bilder/ theatercaféen – Facebook

 

De beste bordene finner man langs vinduene – til dem som liker å observere forbipasserende. Servicen hos Theatercaféen har blitt omtalt som en av de beste i Oslo så du vet du er i gode hender når du kommer på besøk. På menyen finnes det mye spennende. Til brunsj vil vi anbefale en club sandwhich med french fries eller brunsj-klassikkeren eggs benedict – også omtalt som den beste i Oslo.

 

🎧TIPS: I Oktober arrangerer Theatercaféen BEATS&BRUNCH til alle brunch-entusiaster hver søndag, hele måneden. Da blir det live musikk med kjente DJ-er, champagnecocktails og god stemning! Les mer om dette her👈

 


Bølgen og Moi

📍Briskebyveien 31, 0260 Oslo | 🏷: 💰💰💰

🍾

Det er vanskelig å skrive en artikkel om brunsj uten å nevne en av de mest legendariske brunsj-stedene i Oslo: Bølgen og Moi på Briskeby. Til de som vil fortsette gårsdagens fest på søndagen så finnes det ikke et mer optimalt sted enn Bølgen og Moi på Briskeby. Maten er fantastisk; de serverer brunsj-klassikere som avokado toast, smoothie bowl og sandwicher.

 

Bilde/ bolgenogmoi.no                                                                           bilde/ dn.no

 

Det har blitt en tradisjon for mange å dra hit til festlig Champagne-lunsj på lørdager og deretter følge opp med buffet på søndager mellom 11:00 og 17:00. Da serverer de opp til 60 forskjellige retter å velge mellom!

 


Oslo beviser stadig vekk hvor raskt bykultur og urbant liv har blomstret de siste årene. Med gentrifisering i flere nabolag, har det også blitt mulighet for flere selskap å stiftes etter krav og behov. Ofte blir prosjekt gjennomført etter forespørsel av folket selv og trender som stadig dukker opp. Derfor har brunsj, som en voksende trend i de siste årene, blitt et nøkkelord for mye av det som har utviklet seg. Og dette leveres, som bevist i listen ovenfor.

 

Vi har kanskje hoppet på denne internasjonale trenden, men vi gir ikke slipp på norske tradisjoner som røkelaks og eggerøre! Man finner alltid noe norsk på brunsj-menyene.

Kjenner du til en skjult perle som vi ikke har fått med oss? Er du villig til å dele hemmeligheten? Legg igjen en kommentar nedenfor, og fortell oss om ditt favorittsted å spise brunsj!

Er ikke brunsj i Oslo noe for deg? 🤔 Vi tilbyr flere matopplevelser i alle former 🤗 – sjekk ut andre gourmet opplevelser her👈

 

 

🥐

 

 

Erik Støhle
Mitt navn er Erik og jobber som tekstforfatter hos TrueStory. Jeg er fan av kultur, byliv, reise og spennende opplevelser. Når jeg ikke skriver om opplevelser liker jeg å skrive om film, musikk og aktuelle hendelser.