Nordlys har lenge vært en uløst gåte gjennom historien, på både godt og ondt. I samiske sagn symboliserte nordlyset sjelene til de døde, og noe overtroisk som skulle fryktes og respekteres. I norrøn mytologi mente de at nordlyset kom fra refleksjonen av rustningen til Valkyrier som ledet Odins krigere til kamp. Lyset skapte intriger og stor interesse, hvorfor? Jo, hvorfor ikke?

Aurora borealis (nordlys) eller Aurora polaris (polarlys) er noe av de mest attraktive naturfenomenene i verden, og dette med god grunn.

I dag kan vi senke skuldrene og stole på vitenskapen, men uansett hvor god en forklaring vi får på fenomenet så er det likevel noen av oss som tror det samme som tidligere generasjoner.

Antall utenlandske turister er tredoblet de siste årene, og dette tallet fortsetter å øke. Men hva med nordmennene? Det sies at kun halvparten av de som bor lenger sør har sett det. Det er som å bo i Canada uten å oppleve synet av Niagara Falls eller Eiffeltårnet som pariser. På tide å skjerpe seg, plutselig sitter du i stressless-en på sykehjemmet og angrer på sjansen du aldri tok.

Før du begynner å pakke ullundertøy og hodelykt er det greit å forberede seg litt til turen.

I denne artikkelen skal vi svare på de mest stilte spørsmålene om nordlys, og gi dere tips om hvordan dere kan få den beste opplevelsen.

Hvordan kan jeg oppleve nordlysene?

Det er mye å tenke på når det gjelder planlegging av turen, men det er ikke noen vits i å bekymre seg. Siden nordlyset er et så populært fenomen i Norge har flere organisasjoner og selskap tilrettelagt opplevelsen slik at du skal slippe å stresse med alle små detaljer. Guidene er profesjonelle og gjør alt for at du skal kose deg på turen. Det finnes flere måter å oppleve nordlyset på, hvordan du vil oppleve det er helt opp til deg.

Det finnes flere måter å oppleve nordlyset på! Om du vil ta en kveldstur, kjøre med hunder eller fly blant nordlyset, har vi funnet flere spennende måter å få oppleve denne magien på. Her er en liste over de forskjellige opplevelsene:

Nordlysssafari med RIB i Lofoten

Med både forelesning og fototips får du sjansen til å oppleve nordlys med en erfaren guide som ikke gir seg før jakten er over. Denne turen varer i to timer og er et enkelt valg for de som ikke trenger å dra på en fullpakket ekspedisjon for å se nordlyset.

Hundekjøring og Nordlys-Camp hos Tromsø Villmarksenter

Om du ønsker en større opplevelse av nordlyset, er det ideelle å ta turen litt lenger nord til Tromsø. Med denne pakken opplever man et ekte eventyr, med overnatting i historiske lavvoer dekket med reinsdyrskinn rett under naturfenomenet. Hvordan kommer man seg til campen? Med hundekjøring, vel.

Nordlysjakt med minibuss i Tromsø

Til de som helst vil fokusere på fotografering av nordlyset kan man bruke dette som utgangspunkt med erfarne guider som spesialiserer seg spesifikt på fotografering av nordlys. På denne minibuss-turen blir det mulighet til å stoppe opp for å lære om kunsten å fotografere nordlys på riktig måte. Opplevelsen avsluttes med bål, varm drikke og med mange minnerike bilder å ha med seg hjem.

Nordlysflyvning i Tromsø

Ta nordlys-opplevelsen til nye høyder, bokstavelig talt.  Med flyvning over Tromsø kan du oppleve nordlyset i tillegg til utsikten over det himmelske landskapet mens du nyter et glass champagne.

Nordlyssafari & Aurora camp i Tromsø

Denne safarien legger også stor vekt på selve fotograferingen av nordlys. Med buss fra Tromsø inn til en av Aurora-campene får du med deg guider med over 10-års erfaring med nordlys og fotografering av fenomenet. De stopper ikke før jakten er over!

Hvor kommer nordlysene fra?

Selv om fantasien ofte overgår de faktiske forhold, er det en ganske enkel forklaring på hvorfor nordlys oppstår. Plasma fra solen utvikler seg til solvind, river seg løs fra solen og rekker hele veien til jordkloden. Jordens magnetfelt avbøyer solvinden, og begges magnetfelt kombineres. Elektronene og partiklene fra solvinden kolliderer med gassene på jordens atmosfære og deretter skapes lyseffekten kjent som Aurora polaris/borealis.

Hvordan oppstår nordlys?

Nordlys legger seg som en oval rundt de magnetiske polene, dermed kalt nordlysovalene. Slik blir det til at man kan se nordlys i Norge. Nordlysovalen strekker seg langs kysten av Nord-Norge, fra Lofoten mot Nordkapp, noe som gjør det helt optimalt for entusiaster å oppleve nordlys i Norge. Vanligvis ligger nordlyset på en høyde 100 km over bakken, så det lyset man ser over Lofoten er de samme som man ser fra Nordkapp, bare fra en annen vinkel.

Hvorfor har nordlysene forskjellige farger?

Ved første tanke ser man for seg nordlys i kalde toner som blå eller grønn. Rent teknisk er nordlysets farger avhengig av hva slags ladede partikler som treffer jorden. I 100 km høyde er det vanligvis grønne lys som fremheves, når partiklene treffer høyere oksygenatomer i atmosfæren skaper det rødt lys, og om atomene treffer nitrogen nærmere jorden blir resultatet fiolett.

Hvor kan jeg se nordlysene?

Nordlysovalen strekker seg som et belte rundt polområdet. Nordlyset oppstår innenfor denne sonen, som da strekker seg over den nordlige delen av Canada, Island, Alaska og langs nordkysten av Sibir og spissen av Grønland. Det sies at det mest optimale nordlyset blir sett i Nord-Norge, der ovalen strekker seg fra Lofoten, til Tromsø og videre til Nordkapp. Tromsø er da også en av de mest populære destinasjonene blant turister som tar denne lange reisen kun for å oppleve nordlyset. En stor grunn til dette er også fordi tilgjengeligheten til hotell og turisme er mer gjennomført nærmere storbyer enn i øde områder der nordlyset oppstår.

Når kan jeg se nordlysene?

Nordlyset er der hele året men lyser dessverre ikke like mye i dagslys. Selv om nordlys oppstår på sommeren kan det være vanskelig å se det på lyse sommernetter. Det mest optimale er å se nordlysene i den mørke vintersesongen, nærmere bestemt i slutten av september helt til slutten av mars eller i begynnelsen av april.

Hva skal jeg ha på meg?

Man skal kle godt på seg når man drar på de diverse nordlyssafariene. Mange av opplevelsene tilbyr klær til de besøkende, men det er alltid lurt å være sikker på at man har med seg nok klær. Det blir aldri for mange lag. Til stillestående fotografering i flere minusgrader ved mye venting, kan det bli veldig kaldt. Da er det lurt å tredoble lagene med ull og tilføye en vindstopper-jakke i tillegg. Bruk en varm lue som dekker både hodet og kinnene. Ikke glem fingrene, bruk votter når du ikke står og justerer på tripod eller kamera.

Hvor kan jeg følge med på nordlys-aktivitet?

Hold deg oppdatert med direkte sporing av nordlyset. Det har blitt utviklet flere apper som kan hjelpe deg med jakten:

→ My Aurora Forecast Pro

→ Aurora Forecast

→ Aurora Now – Northern Lights

→ Northern Lights Aurora Alerts

Hvordan tar jeg bilder av nordlyset?

Iphone kamera:

Dagens iphone-kamera er nesten like bra som de profesjonelle speilreflekskameraene og kan fint brukes til fotografering av nordlys.

Prøv deg frem med innstillingene på kameraet, eller finn en app som gir deg beste resultat:

→ VSCO App

→ Camera +2 App

→ ProCamera App

→ Slow Shutter Fast Cam

Profesjonelt kamera:

Det fins flere kameraer å velge mellom på markedet, men så lenge alt er riktig innstilt til å fange nordlyset så kan du ikke ta feil. Her er en guide til hvordan du skal stille inn ditt kamera for å få de beste resultatene av nordlysbildene dine:

Kamera med vidvinkel-linse:

Sett innstillingen på kamera fra automatisk til manuelt.

  1. ISO-Innstilling:
    Siden nordlys blir fotografert i mørket krever det at kameraet er innstilt på høy ISO → start med 3 200 og jobb deg nedover mot 1 600 til 800, finn ut hva som passer best til det lyset du befinner deg i.
  2. Blenderåpning:
    Eller f-nummer tilsvarer størrelse på blenderåpningen:
    f:2 – f:2,8 – f:4 osv. Siden det er mørkt vil man slippe mest mulig lys inn i kameraet og dermed velge minst mulig tall på blenderåpningen som er tilgjengelig på ditt kamera.
  3. Lukkertid: Lukkertiden er den tiden kameraet tar for å eksponere selve bildet. Når bildet blir tatt lukker den seg opp og lukker seg igjen.

For å unngå at lukkertiden drar for mye på bevegelsene i bilde er det greit å holde lukkertiden så kort som mulig for å få det beste resultatet.

Nå? Har du fått litt lyst til å forkorte ventetiden for å se nordlysene? Vi håper denne guiden har gjort deg klar for den fremtidige turen og latt deg inspirere til eventyret som venter. God tur!