Elsker du å teste ut dine egne grenser og liker følelsen av skikkelig sug i magen? Eller er du typen som ikke sier nei til en fantastisk utsikt over vakre frodige Norge? Da kan Via Ferrata passe perfekt for deg.

Dette er en trygg måte å introduseres til klatresporten, samtidig som du får nyte utsikten fra en annerledes vinkel enn det man er vant til. Du får muligheten til å utfordre høydeskrekken, kjenne et adrenalinkick uten like, og bli med på en opplevelse du sent vil glemme.

Hva er Via Ferrata?

Via Ferrata er et italiensk uttrykk som oppstod i Dolomittene i Italia under første verdenskrig. Da skulle man sikre vanskelig terreng med jernbøyler og tau for å skape sikkerhet for soldatene og gjøre fremkommeligheten enklere. På italiensk betyr Via Ferrata «jernvei» og er dermed fastlagte klatreruter hvor man er sikret med jernvaier, bøyler, broer og stiger langs hele klatreruten

Det finnes et enormt utvalg av Via Ferrata ruter i Norge med ulike vanskelighetsgrader og utfordringer. Her har vi samlet noen av Norges beste Via Ferrata.

 

Via Ferrata Loen

En av de første og største Via Ferrata anleggene i Norge er i Loen. Fra toppen på fjellet Hoven som er 1011 moh får du en spektakulær utsikt til Loen, Oldedalen, Lodalen, Skåla og fjellheimen mot jostedalsbreen. På Via Ferrata Loen finner du også Europas lengste bro som er 120 meter lang , 35 cm bred og hele 170 meter over bakken. Når du skal ned til Loen igjen kan du ta den kjente atttraksjonen Loen Skylift som er en av Norges mest kjente attraksjoner. 

 

Via Ferrata Synshorn

Synshorn ligger mellom innsjøen Bygdin og Vinstervann. Denne Via Ferrata turen tar tre til fire timer og hever seg 400 høydemeter oppover. Langs trange fjellhyller og bratte fjellsider kommer du til toppen av Synshorn med fantastisk utsikt. 

 

Via Ferrata Straumsfjellet

Du husker kanskje i 2017 da kjendis gjengen fra 71 grader nord prøvde ut Via Ferrata på Straumsfjellet? Denne ruten er 1500 meter lang og har en høydeforskjell på 550 meter. Via Ferrata Straumsfjellet er faktisk en av Norges lengste og tøffeste ruter og her anbefales det på det sterkeste å gå med guide hvis du er nybegynner. 

 

Via Ferrata og Zipline i Mosjøen

Foto: Hans Petter Sørensen.

I Mosjøen kan du prøve både Via Ferrata og Zipline på en og samme tur. Turen opp Via Ferrata er ikke veldig utfordrende hvis man har god turkondisjon. Turen avsluttes med en flyvetur tilbake til Mosjøen, via en 700 meter lang Zipline som lander i hagen til Fru Haugans Hotel.

 

Via Ferrata Trolltunga, Odda

Her starter man med en seks kilometer lang sykkeltur langs Ringedalsvatnet og deretter en 500 meters tur til fots før man ankommer Via Ferrata ruten til den spektakulære Trolltunga platået, som er en av turens mange høydepunkter. Her er man så herlig at man får tre opplevelser i en tur, sykling, vandring og klatring

 

Via Ferrata Romsdalsstigen i Åndalsnes

I Åndalsnes finner du to ulike klatreruter. Introveggen passer for nybegynnere og er en relativ enkel rute som tar ca 3-4 timer. Her får du en fantastisk utsikt over den flotte Romsdalen. Vestveggen har en litt lenger variget og er på 5-6 timer. Denne passer for mer erfarene klatrere.

På turen ned går man Romsdalstrappa, og da kan man ta et fotostopp på den populære attraksjonen rampestreken. 

 

Via Ferrata Tyssedal

 

Via Ferrata Hemsedal

En flott opplevelse som fører deg nede i dalen ved Skarssnuten og helt til topps på Røggjin, på 1260 meters høyde.

 

Via Ferrata Brokke

Foto: Tom Knudsen for Via Ferrata Brokke

Hver dag kl 12 arrangeres guidet tur i Via Ferrata Brokke, som går opp Løefjell.

Børre Bergshaven og Arne Holskog med Via Ferrata Straumsfjellet har bygd en Via Ferrata i Løefjell i Brokke. Dette er en klatrestige som passer for alle, og som er spesielt tilpasset barn og unge.

 

Via Ferrata Kyrkjeveggen

I Fjære i Åkrafjorden ligger Via Ferrata Kyrkjeveggen. Her får du en majestetisk utsikt på Fjæretoppen som ligger ca 550 meter over havet. 

 

Via Ferrata Munkstigen

Lyst til å få en unik panormautsikt over fantastiske Trondheim og deler av Trondheimsfjorden? Da får du dette på Via Ferrata Munkstigen. Her får du en spektakulær naturopplevelse med fjell og sjø og en ca 3-5 timers tur. 

 

Flere steder som tilbyr Via Ferrata

 

Utvalgte opplevelser for deg

 

Meld deg på nyhetsbrevet og spar 10% på en valgfri opplevelse

Få eksklusive tilbud, nyheter, konkurranser og inspirasjon rett i innboksen din.

Takk for påmeldingen. Sjekk innboksen din!