Å, det vakre Sørlandet! Med glitrende bølger, stemningsfulle skjærgårder og hvitmalte hus. Stolt eier av Dyreparken og Palmesus. Hjemmet til noen av Norges mest omtalte kystområder, og en favoritt blant nordmenns reisedestinasjoner hver sommer. Å tilbringe ferien din her er så langt fra en dårlig idé som du får det.

Trenger du en introduksjon til hva du bør sette på agendaen? Vi skal vise deg stedene du bør besøke og opplevelsene du ikke vil gå glipp av!

Foto: Hanne Feyling, Visit Sørlandet

Brygger, skjærgårder og båtsightseeing

Den klassiske sørlandsbyen Grimstad er perfekt for familien på tur! Her kan man leie en liten båt ved havna, fiske etter krabber og kjøle seg ned med en is på et av spisestedene i gågatene. Vi anbefaler Herlighed, en moderne café midt i sentrum.

Arendal er byen du bør besøke om du vil skvise inn litt byliv og kultur blant slagene på stranda og havna. Du bør få med deg steder som Trefoldighetskirken i sentrum, Bomuldsfabriken Kunsthall og Merdøgaard Museum – her får du kultur, historie og skjærgård på et og samme sted!

Og på båtsightseeing i Arendal får du sett enda mer av naturen, gjennom en båttur i Nidelva og rundt Hisøy som seiles på bestilling for små og store grupper fra april og ut i oktober.

Camping, glamping og tretopphytter

Hvis du skal tilbringe en natt eller to på Sørlandet, så har du mange alternativer. Og vi blir ekstra reiselystne når vi ser overnattingssteder som har flere spennende opplevelser på menyen!

For barnefamilien er Mineralparken i Evje en gullmine, full av aktiviteter og overnattinger. Her er det glamping i yurter, overnatting i lavvo og gode muligheter for camping. Reisebloggen Visit Sørlandet har faktisk skrevet hele 13 grunner til å besøke parken. 

Er man glad grønne skoger og turer i villmarken er et opphold i tretopphytte midt i blinken. Ved Konsmo, nord for Mandal ligger TreeTop Fiddan, og her venter en unik mulighet til å komme tett på skogens dyreliv! I tillegg får du både oppredde senger, kjøkken og peis, og en helt vanvittig utsikt.

Besøk et fyr

En fyrferie er virkelig et unikt alternativ om du vil tilbringe noen dager langs sørlandskysten. Du kommer tett på kysten, og de ensomme tårnene er perfekte modeller for fotoentusiaster. For ikke å snakke om utsikten mot det tilsynelatende endeløse havet!

Vakre fyrhus ligger som perler på snor mellom Risør og Flekkefjord, og flere av dem har åpnet for besøk og overnatting. 

Foto: Grimstad av Hanne Feyling, Visit Sørlandet

De beste strendene og badeplassene

Sørlandets beste badeplasser? Her har du noen favoritter blant både beboere og besøkende:

Paradisbukta i Kristiansand er en offentlig strand, men ikke særlig kjent. Det er faktisk ikke uvanlig å få området for deg selv! Anbefales å prøve fiskelykken på morgen og kveld, mens den grønne plenen er perfekt for aktiviteter i sola.

Helleviga, Søgne ligger en 20 minutters kjøretur unna Kristiansand, men reisen er verdt det! Denne sandstranden er omringet av turstier i skogen, svaberg, benker og grillplasser. Har du båt er det mulighet for å legge til her. Med andre ord en perfekt dag for sommerglade sjeler!

Sjøsanden har blitt et kjent landemerke i Mandal, og stranden er faktisk populær året rundt. Og det er ikke rart at det er en sommerfavoritt blant både turister og lokale, med en 800 meter lang sandstrand omringet av grøntområder!

Merdø i Arendal er en fantastisk, bilfri øy tilgjengelig med rutebåt fra Pollen. Her finner du både badestranden og rullesteinstrand, sommeråpen kro og sjarmerende hus langs vannkanten. Ekte sørlandsidyll! 

 

Foto: Hanne Feyling, Visit Sørlandet