Himmelens egne fyrverkeri er nordlys. Hvem har ikke drømt om å oppleve det storslagne nordlyset danse over himmelen? Vil du vite mer om dette utrolige fenomenet, hvordan det oppstår, samt hvor og når du kan se det? Vi guider deg gjerne!

Her er noen av opplevelsene vi tilbyr:

 

Hva er nordlyset og hvordan oppstår det?

Nordlyset (også kalt aurora borealis) er et naturfenomen som oppstår på himmelen når solen kaster ut enorme mengder elektrisk ladede partikler under en solstorm. Når partiklene kommer frem til jorden blir de fanget i klodens magnetiske nordpol, der de reagerer med gassene i atmosfæren, over 100 km over oss. Det betyr at lyset man ser over Lofoten er de samme som man ser fra Nordkapp, bare fra en annen vinkel.

Nordlys er et av naturens mest fotogene fenomener. På en guidet nordlysjakt kan man få hjelp til å ta det perfekte bildet.

Hvor og når kan man se nordlyset?

Nordlyset oppstår som regel på en strekning langs kysten av Nord-Norge, omtrent fra Lofoten til Nordkapp. Det er faktisk her i Nord-Norge det er mest nordlys i hele verden. Det henter at nordlyset er synlig lenger sør i landet også, som i 2020 da solen hadde en aktiv periode med “koronahull” i atmosfæren

Nordlyset kan faktisk oppstå hele året, men selv om det også eksisterer på sommeren er det nesten umulig å se det under de lyse nettene i Nord-Norge på sommerhalvåret.

Man kan se nordlyset fra sent i august til midten av april. Du kan følge med på nordlysaktivitet på TV2 sine nettsider. Men man er også avhengig av at været legger til rette for en klar himmel, og det er mest optimalt å se nordlyset litt utenfor de store byene, der lysforurensning er lavere.

 

De beste stedene å se Nordlys

Som nevnt oppstår nordlyset på den nordlige halvkule. I flere byer i Nord-Norge arrangeres det guidede turer for nordlyssafari, med erfarne guider som har god kunnskap om hvor og når det er best å se nordlyset. Her er noen av beste stedene å dra på nordlysjakt:

Tromsø

I Tromsø kan du dra på nordlyssafari på både land og vann. Sjekk ut våre opplevelser i nærheten av Tromsø her:

Alta

For å se nordlyset er man avhengig av at værforholdene legger til rette for det. Alta har et relativt stabilt klima og mange dager med klar himmel, noe som gjør det ideelt for å jakte på nordlyset. Her er noen opplevelser vi anbefaler ved Alta:

 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og spar 10% på en valgfri opplevelse

Få eksklusive tilbud, nyheter, konkurranser og inspirasjon rett i innboksen din.

Hvorfor har nordlyset forskjellige farger?

Noe som gjør nordlyset så spektakulært er de vakre fargevariasjonene, fra grønt og blått til rødt og lilla.

Visste du at nordlysets farger kan variere? Ved første tanke ser man for seg nordlys i kalde toner som blå eller grønn. Rent teknisk er nordlysets farger avhengig av hva slags ladede partikler som treffer jorden. I 100 km høyde er det vanligvis grønne lys som fremheves, når partiklene treffer høyere oksygenatomer i atmosfæren skaper det rødt lys, og om atomene treffer nitrogen nærmere jorden blir resultatet fiolett.

 

Kanskje du også er interessert i disse...

Norges 20 fineste tretopphytter

Lesetid: 14 min.

30 hoteller du bør besøke i Norge

Lesetid: 17 min.

Lofoten leverer: Midnattssolsafari med Lofoten Opplevelser

Lesetid: 3 min.