Har du vært på ølsmaking i Norge før?

Ølsmaking og ølkurs er en opplevelse full av lærdom og nye smaker. Det er en aktivitet som passer like godt som en annerledes date, en kveld med gjengen, og som gave til en du er glad i. Et gavekort på ølsmaking er personlig og unikt å gi til både familie, venner og kolleger.

Ølsmaking er så mye mer enn å sluke en kald pils etter jobb. Du får lære mer om råvarer, brygging, servering og de utallige øltypene der ute. Man går rett og slett i dybden av ølkunsten. På ølsmaking kan du ta din kunnskap om øl til nye høyder!

Nedenfor er en oversikt over våre håndplukkede favoritter blant ølsmakinger i Oslo, Drammen, Bergen, Trondheim og Stavanger. Bla videre for å lese mer om alle stedene og smaksopplevelsene de tilbyr!

 

Ølsmaking i Oslo

Ølsmaking og omvisning hos Ringnes Brygghus

Hva med å oppleve både ølsmaking og omvisning på Ringnes Brygghus? Her får du smake på en rekke forskjellige øl fra bryggeriet med antipasti på siden, og kurset passer for både nybegynnere og erfarne! 

Ølsmaking hos Ølakademiet

Det har vært en enorm vekst i ølsmaking i Oslo, hvor tettheten av mikrobryggerier er høyere enn i resten av landet. Her finner du også Norges største aktør i ølkurs, Ølakademiet. Ølakademiet er som sin egen kunnskapsklynge for øl i Oslo, men de tilbyr også opplevelser i Bergen. I trivelig selskap får du masse kunnskap fra de beste kursholderene i landet – en ypperlig opplevelse for en ekte ølentusiast. Les mer om ølsmaking hos Ølakademiet.

Øl- & Matkurs hos Ølakademiet

Det eneste bedre enn å nyte et deilig glass øl, er å nyte det i kombinasjon med fantastisk mat! Lurer du på hvordan å kombinere øl til kylling, skalldyr eller supper, så får du svar på nettopp det på Øl- & Matkurs hos Ølakademiet

 Her får du kurs i hvordan man velger den perfekte ølen til maten, i tillegg til å nyte en 5-retters sesongbasert meny med ulike typer øl. 

Kurs i ølbrygging hos Ølakademiet

Kjenner du en som er litt over gjennomsnittet interessert i øl? Kanskje du er nysgjerrig på hvordan du kan brygge eget øl? Da bør du dra på Ølakademiets kurs i ølbrygging! Her får du vite alt du trenger for å komme i gang med din egen kjemi og magi. Du skal lete lenge før du finner en bedre gave til en ølentusiasten!

Flere ølsmakinger og ølkurs i Oslo

 

Ølsmaking i Bergen

Ølsmaking i Bryggkjelleren på Panorama Hotell

Panorama Resort & Hotell huser faktisk sitt helt eget eksklusive mikrobryggeri, og kan derfor servere egenprodusert øl til gjester og på ølsmaking. Her er det fokus på detaljer og godt håndverk, i tillegg til at de er stolte av å presentere noe autentisk og lokalt. 
Les også om Beste ølbarerne i Bergen

 

Ølsmaking i Trondheim

Ølsmaking og omvisning på E.C. Dahls Bryggeri

Foto: E.C. Dahls via Facebook

Hos Trondheims stolthet E.C. Dahls Bryggeri venter spennende historiefortelling med en øl i hånda. De tilbyr forskjellige opplevelser med omvisning, ølsmaking med smaksprøver fra bryggeriet, matkurs og større arrangementer.

 

Ølsmaking i Stavanger

Ølsmaking på Cardinal Pub i sentrum

Foto: cardinal.no

En pub med et usedvanlig godt utvalg av øl, omtalt som Norges største og beste.

De har gjort ølsmaking ekstra enkelt, ved å servere en planke med fem hull til half-pint glass. Du kan selv bestille «Planken» med et utvalg av deres 21 fatøl, og gjennom en egen app kan du lære mer om øltypene. Er man flere kan en blindsmaking være ekstra moro!

Ølsmaking med mat på ØST

ØST bar holder uhøytidelige ølsmakinger for små og store grupper. Deres faste opplegg er smaking av 7 forskjellige øl til 550,- pr pers, men de har også et godt utvalg øl på både tap og flaske.

Ølsmaking på Ølakademiet i Stavanger

På ølsmaking med Ølakademiet står kunnskap i fokus. Du får lære hvordan du skal bruke sansene når du smaker øl. Det blir også fokus på temaer som ølets historie, brygging, forskjellige øltyper, råvarene, skjenking, glassvalg og serveringstemperatur.

 

Gavekort på ølsmaking

Om du har en person i tankene når du leser disse hvert punktene, så bør du vurdere å ta dem med på ølsmaking. Det kan også være en fantastisk opplevelsesgave å gi til noen i en bursdag! Eller hva med julegave til pappa? Dra på ølsmaking og ølkurs sammen med en du er glad i. Etter en lærerik ølsmaking kan dere nyte deres nye favorittøl og dele den nye kunnskapen med gode venner. 

Lag et spesialdesignet gavekort med en personlig hilsen fra deg! Vi kan gjøre gaven ekstra spesiell med vår flotte gaveeske med deilige sjokolader inni. Opplevelsen kan byttes og gavekortet er gyldig i hele 2 år.

Fortsatt usikker på hvilken opplevelse du skal velge? Gå for et åpent gavekort, så kan du velge pris og mottakeren velge opplevelsen. Pakken sendes direkte til postkassen din – eller til mottakeren! 

 

Renessanse for øl

Nordmenn er så knyttet til “lønningspilsen” at det nesten er en religion i seg selv. Men selv om Hansa og Ringnes vil alltid forbli våre norske øl-stoltheter, så kommer vi jo til spørsmålet: hvor mange ganger skal vi egentlig smake på de samme klassikerne fra dagligvarebutikkene? Det er nok derfor mange nordmenn har fått øynene opp for å utforske nye sorter øl og til en så stor grad at det faktisk kan sies å være en ny renessanse for ølet og ølsmaking.

Fun Fact

Det var også en renessanse for øl i Oslo på 1800-tallet, når Schous Bryggeri i 1843 gjorde produksjonen og lagring av øl enklere. Dette resulterte i en oppblomstring av bryggerier på den tiden! Det skal også nevnes at Schous Bryggeri ble grunnlagt rundt 1800 av Johannes Thrane og var landets eldste frem til 1981.

 

Mikrobryggerier - hva er det?

Med denne renessansen har det kommet mange små produsenter her til lands! Disse finurlige, lokale produsentene er nemlig håndverks- eller mikrobryggerier. Med andre ord mindre bryggerier som bygger på tradisjonelle oppskrifter og produserer ølet i små mengder som gir ølet en høy kvalitetsstandard. Men tross for at de er små aktører, så har de store visjoner om å bringe folket et bredt spekter av uventede smaker! Du har kanskje allerede hørt om sjokoladeøl, chiliøl eller surøl?

 

Hvorfor dra på ølsmaking?

Det er en av grunnene til at ølsmaking har hatt sin vekst. De fleste øl fra mikrobryggerier finnes på Vinmonopolet, men med ølsmaking trenger man ikke å bruke over 70 kr for en øl som kanskje ikke faller i smak. 

Ølsmaking tilbyr smakinger av ulike kvalitetsøl, fra en rekke produsenter i Norge og utlandet.

Noen grunner til å dra på ølsmaking: 

  • Ølsmaking er med på å utvide din kunnskap om øl - det kan være bryggeprosessen, historien, smak, lukt, hvilke glass som passer til hvert øl osv.

  • Ølsmaking er en sosial arena og er med på å føre likesindige mennesker sammen

  • Ølsmaking får deg oppdatert på det nye i øl-verdenen og eventuelle trends

  • Ølsmaking hjelper deg til å finne ut dine egne preferanser for øl og det blir enklere å finne favoritter i butikkene

  • Ølsmaking er med på å utvide ditt smaksspekter

Høres det fristende ut? Da bør du ta med deg en venn eller slektning på en ølsmaking snart! Og hvem vet, kanskje du snart kan ha dine egne ølsmakinger hjemme? Kjøpe inn noe kvalitetsøl og dele din kunnskap med gode venner. Den notoriske fredagspilsen kan bli til episke ølsmakinger.

 

Kanskje du er interessert i dette også?

Vinsmaking

Lesetid: 6 min.

En smak av Oslo: Guide til mat & drikke i Oslo

Lesetid: 7 min.

Ølkurs

Lesetid: 4 min.