Enten du er en vinelsker med en kjeller full av de beste årganger, eller om du er helt fersk og bare vil lære, kan alle dra nytte av en kveld med vinsmaking.

Så lenge de liker vin, da. Det er kanskje det eneste kriteriet som skal til for at det skal bli en bra kveld. Finn din neste vinsmaking her!

Les om:

Vi anbefaler...

Kanskje du vil like disse også

 

Topp 5 vinsmakinger i Oslo

Om du ser etter det perfekte stedet for vinsmaking eller vinkurs, eller bare for å drikke litt vin sammen med din kjære eller gode venner, har vi satt sammen noen alternativer for vinsmaking under.

1. Vinsmaking på Klosteret

Klosteret Restaurant tilbyr vinsmaking i Oslo som ikke kan måle seg med andre steder. Med en av de største vinkjellerne i Norge, er dette et ypperlig sted for vinelskere.

De har til og med vunnet ’Best of Award of Excellence’ fra Wine Spectator flere år på rad, så her kan du trygt vite at du er i gode hender. 

Her får dere teste viner fra områder som Bordeaux, Burgund, Champagne, Piemonte, Toscana og andre områder som er kjent for vin. 

Så om det er bare du, eller om dere er en gjeng, så kan dere boltre dere i gode smaker og en fin atmosfære. Kurset varer i 60 minutter, dere får 5 forskjellige viner – i tillegg til hjemmebakt foccacia og flatbrød med litt tilbehør.  

2. Ost- og vinsmaking hos Galopin

Galopin er stedet der ost- og vinentusiaster vil falle pladask for! Her er det franske og italienske delikatesser som teller, både på fatet og i glasset. Galopin har dessuten den ultimate beliggenheten for en vismaking, nemlig i Mathallen ved Vulkan. En liten delemiddag etter smakingen er derfor ingen dårlig idé.

Bli med på en vinsmaking der man også lærer å kombinere ost og vin sammen. Det kan også være en fin måte å forberede seg til å imponere venner og familie, på egen ost- og vinkveld hjemme!

3. Maling og moro hos Paint’n Sip

Dette er vel ikke strengt tatt en tradisjonell vinsmaking, men vi mener kunst og vin er den perfekte kombinasjonen for en artig kveld med gode venner!

Hos Paint’n Sip i Oslo får dere to hele timer med maling og moro, i tillegg til alt dere trenger av maleutstyr og vinglass. Med litt hjelp fra instruktøren, får dere også en gøy maleopplevelse, og muligheten til å ta med kunstverket hjem.​

Det eneste dere trenger å ta med dere er en skikkelig god flaske vin, og er dere flere venner som drar sammen, kan dere kanskje ta med forskjellige og lage deres egen vinsmaking.

4. Vinsmaking på Peloton Bar

Pizza + vin = lun og god kjærlighet. Og da snakker vi ikke om Grandiosa og kartongvin! På vinsmaking hos Peloton blir de gode smakene verdsatt like høyt som god stemning. 

Dette er en uhøytidelig vinsmaking som passer like godt for nybegynnere som entusiaster. Det er riktignok ikke plass til snobbete vinprat – her blir du heller bydd på god vin med godt selskap!

De holder også pizzakurs for de som er over gjennomsnittet glad i italiensk pizza, og du lærer selvfølgelig kjøkkenets tips og triks til å kombinere vin til maten.

5. Vinsmaking på Grand Cafe Oslo

Grand Café er ikke bare en alminnelig kafé i Oslo, men faktisk en kafé som åpnet sine dører helt tilbake til 1874. Med andre ord kan du nyte den samme atmosfæren som Henrik Ibsen og Edvard Munch i sin tid, når du kommer inn dørene.

Men siden du ikke skal på kaffedate, men på vinsmaking, skal du derimot ta turen gjennom de gamle lokalene og ned til den nye vinkjelleren som åpnet i 2015. Du kan derfor nyte en vinsmaking i nye og storslåtte lokaler, med 5 viner ut av det 1.500 vintypene som befinner seg i vinkjelleren.

Så om du er klar for litt kvalitetsvin og eksklusiv vin-viten, da skal du vurdere denne luksuriøse vinsmakingen på Grand Café Oslo & Vinkjeller.

 

Vinsmaking i Bergen

Vinsmaking i Trondheim

Det er ikke bare i Oslo man finner god vin. Det er flere alternativer om man ser etter vinsmaking i Trondheim også – for eksempel To Rom og Kjøkken, der dere blir opplært i å se, lukte og smake.

Her er det to timer med kurs i forskjellige druer og regioner, og hvordan man kombinerer mat og vin. I tillegg får dere opplæring av hvordan vinen burde bli lagret og servert, så her blir man mye klokere.

Vinsmaking i Stavanger

Aftenskolen i Rogaland tilbyr vinkurs for grupper og bedrifter. Her kan dere velge mellom temaer som basis vinkurs, ost og vin, og mat og vinkurs med smaksprøver. 

Om du ikke får med vennengjengen eller familien på kurs, kan du alltids foreslå det for sjefen. Du har vel ingenting å tape?

Vin er ettertraktet

Mange lurer kanskje på hvorfor vin er så ettertraktet, og det er mange grunner til det. Noen foretrekker de rike smakene og den behagelige følelsen du får i kroppen etter et glass vin. Andre liker å utforske forskjellige typer, til forskjellig mat. 

Det er mange grunner til at folk interesserer seg for vin – og en ting er sikkert, det er noe de aller fleste har til felles – over hele verden.

Vinsmaking i Oslo som aktivitet for utdrikningslag

Har dere en brud eller brudgom som er spesielt glad i vin – og som skal drikkes ut? Da kan vinsmaking være et ypperlig alternativ. Hvis han eller henne i tillegg er glad i å male, kan dere jo kanskje ta en tur på Paint’n Sip – eller på et mer tradisjonelt sted, som nevnt over.

Alternativt kan dere leie en bil og kjøre til Hemsedal på en skikkelig hurratur, der de også tilbyr vinsmaking som en av veldig mange aktiviteter.

Vinsmaking hjemme

Det er også mange som foretrekker å ta vinsmaking hjemme. Man kan leie en vinkelner for kvelden, eller bare lese seg opp på noen anerkjente viner og kjøpe de med seg hjem – og invitere venner eller familie over til litt vin og god mat.

Det er flere aktører som sender hjelpen direkte hjem til deg, for eksempel vinforedrag.no. Her får dere mat & vin kurs i deres eget hus – og med tanke på at nordmenn trives best med å invitere til fine middager hjemme, er dette et skikkelig godt alternativ til et vinkurs ute. 

Temaet trenger ikke bare å være en standardisert vin og mat-pakke heller – det kan være østers og chablis, lam og gran reserva & pago, norsk vilt og rhone, chevre og sauvignon blanc.

Og det er flere pakker å velge mellom – enten 4 viner, 5 viner eller 6 viner, alt ettersom hva man er i humør for.

Hvordan blir man en skikkelig vinkjenner?

Globale vintrender

Først er det kanskje fint å vite litt mer om hvordan man faktisk utfører vinsmaking.

Du har kanskje sett folk selvsikkert se på at vinen blir helt i glasset, for så å plukke opp glasset med tommelen og pekefingeren for å studere fargen.

Det kan kanskje se litt pretensiøst ut, men det er det som er første steget i vinsmaking.

1. Studer med øynene
Du skal studere fargen, og passe på at den er klar – og pass på at du bruker et hvitt underlag eller nøytralt lys. Rødvin får mindre farge med årene, og hvitvin får mer.

2. Lukt med nesen
Etter man har studert, lukter man på vinen og prøver å identifisere de forskjellige aromaene.

3. Smak med munnen
Vinen skal så smakes på – også kjent som det gøyeste steget i vinsmakingen. Her kan man også prøve å beskrive smakene og aromaene.

Selv om vin bare blir bedre med årene, betyr det ikke at folk drikker de samme vinene år etter år. Her er noen globale vintrender som er verdt å merke seg i 2019 – men når det kommer til å spå vintrender, er det også en drøss med forskjellige

1. Made in China

Det kommer mer og mer vin fra Kina.

2. Kvinnelige influencere og produsenter

Mens noen sier det kommer mer fra Kina, sier andre det kommer mer vin fra kvinnelige produsenter, og fra kvinnelige influencere.

3. Nye forpakninger

På en annen side, sier noen at vi vil se flere av de samme vinene – men ikledd nye forpakninger og merkelapper.

4. Bobler er like populært

Dette er en trend som sjeldent forsvinner – men i år sier de fortsatt at bobler er like populært som fjoråret. Man kan aldri slå feil med et glass prosecco, cava og spesielt ikke champagne.

5. Rosevin blir enda mer populært

Som om ikke dette var et populært marked fra før av, blir rosevinen enda mer populær i år.

6. Økologisk vin klatrer på popularitetsrangen

Flere og flere blir mer interessert i økologiske produkter – og dette gjelder også når det kommer til vin.

7. Det blir flere sjeldne viner

I 2018 kommer vi visstnok også til å se flere sjeldne viner fra utypiske regioner – så her er det bare til å ha et åpent sinn om du blir servert vin du aldri hadde hørt om, fra regioner du ikke ante noe om.

8. Kvalitet over kvantitet 

Vi ser dette også i andre sektorer som kjøtt og klesbransjen – men i år, blir flere interessert i kvalitetsviner – og de har ikke noe imot å betale litt ekstra, så lenge det er verdt det.

Hvorfor er vinsmaking en bra gave å gi?

Vinsmaking er egentlig den aller beste gaven å gi til den personen som ”har alt” – da den umulig kan ha alle vinene.

Selv for pappaen med den mest imponerende vinkjelleren, eller tanten som reiser rundt og prøver viner i alle de mest eksklusive regionene, er det stor sjans for at de får øynene opp for noe nytt på et av våre anbefalte vinkurs og vinsmakinger. 

Det å gi en opplevelse er virkelig den største trenden i år, da flere legger vekt på hyggelig selskap og fine stunder, enn materielle gaver.

Så om du vil booke vinsmaking for deg selv og din kjære, eller for hele familien, venninnegjengen, kameratgjengen eller kollegaene, kan du være helt trygg på at det er et skikkelig godt valg som de virkelig vil sette pris på.

Gaveesken som gleder!

Gi et gavekort til en vinsmaking, levert i denne flotte gaveesken med deilige sjokolader og en personlig hilsen fra deg. Gavekortet er gyldig i hele 2 år, og vi kan sende pakken rett til postkassen deres!

 

De 14 beste vinbarene i Oslo

Lesetid: 11 min.

Ting å gjøre i Oslo

Lesetid: 14 min.

En smak av Oslo: Guide til mat & drikke i Oslo

Lesetid: 7 min.