Skal du ut og spise i Bergen, og leter etter bra restauranter og spisesteder i Bergen sentrum og i nærheten av byen? Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal sikre seg et bord med så mange fantastisk gode restauranter både i og utenfor sentrum. Så la oss vise deg Bergens beste steder å spise!

Fine dining, sushi, vinkjellere og pølseboder – vi har funnet noe for enhver smak. Kanskje du finner en ny favoritt du også? Utforsk Bergens beste og mest populære spisesteder og restauranter her.

 

25 gode restauranter i Bergen

 

1. Fish me

📍 Strandkaien 3, 5013 Bergen

I Bergen er det høyst anbefalt å besøke Fisketorget for å oppdage de beste delikatessene man finner i havet. Fish me tilbyr sekundfersk sjømat, levert hver dag fra fiskere, fiskemottak og lokale røkeri. I tillegg til typisk norsk sjømat og tradisjonelle retter har de også egen «roll me» meny som består av sushi, nigiri og maki.

Man kan velge å nyte de rettene tilberedt av dyktige kokker i spisesalen eller ta med middagen hjem. Et hav av fristelser setter preg på menyen, og det hele kan nytes på det notoriske fisketorget ved med fantastisk utsikt over havna og Bryggen.

Pssst! På Truestory.no kan du bruke koden “fishme” for 20% rabatt på 3-retters sjømatmeny!

 

2. Bjerck Restaurant & Bar

📍 Torgallmenningen 1A, 5014 Bergen

Bjerck Restaurant & Bar er stedet for sosiale sammenkomster; det er hit du bør ta turen når vennegjengen skal samles for en hyggelig aften med god mat. Sentral beliggenhet, lun atmosfære, verdige matopplevelser og vennlige priser. Hva mer kan man be om? Sikre dere en plass ved vindu om du har mulighet – her har du første rad utsikt til Fisketorget, Bryggen og bylivet.

 

3. Cornelius Sjømatrestaurant

📍 Katlavika 14, 5177 Bjørøyhamn

En av Bergens mest notoriske restauranter ligger en 20 minutters båttur ut fra sentrum, til en holme utenfor Bjorøy.

På veien kan dere nyte et glass med noe godt, for stol på oss – turen er verdt det!

Denne helhetsopplevelsen er et must for alle som er glad i sjømat, og bør stå på alle foodies sin bucketliste.

Cornelius Sjømatrestaurant henter sesongens deiligste fristelser fra havet, og du kan være sikker på at fangsten har en særdeles høy standard.

Her får du både lunsjer og middagspakker, men menyen er meteorologisk; den forandrer seg med været og sesongene.

 

4. Allmuen

📍 Valkendorfsgaten 1B, 5012 Bergen

Hos denne stemningsfulle bistroen får du servert klassiske og folkelige kjøtt- og fiskeretter, supper og fristende småretter.

Navnet Allmuen stammer fra et fellesnordisk ord, som betyr “folket”. Og den roterende menyen reflekterer nettopp dette; Allmuen ønsker å løfte fram lokale råvarer, blandet med globale smaker og mattradisjoner.

 

5. Moon Restaurant

📍 Marken 33, 5017 Bergen

I april 2021 åpnet franske tvillingbrødrene Jules og Nicolas sin egen restaurant, Moon, med et mål om å tilby kvalitetsrik fransk mat i Norge, og skape en helt spesiell smaksopplevelse for sine gjester.

De har valgt å hente ingrediensene sine så lokalt og bærekraftig som mulig, men på kjøkkenet brukes tradisjonelle franske matlagingsteknikker. Veldig lekkert, og imponerende godt!

 

6. To Kokker

📍 Enhjørningsgården 29, 5003 Bergen

Deres meny beskrives som en kombinasjon av det tradisjonelle og det spesielle; tradisjonelle råvarer tilberedt på nye måter. Sjømat hører jo Bergen til, og her får du ferske matskatter fra havet av høy kvalitet. Restaurantens unik atmosfære og historiske omgivelser gjør smaksopplevelsen ekstra spesiell.

 

7. Valaskjalv

📍 Torget 3, 5014 Bergen

Valaskjalv er en vikinginspirert restaurant og bar i Bergen, med ekte norske retter på menyen, inspirert og tilberedt med råvarer som var tilgjengelig på vikingtiden.

Den autentiske atmosfæren tar deg med på en reise 1000 år tilbake i tid, med unike elementer som håndlaget interiør, stemningsfull belysning og mjød etter måltidet.

 

8. Bar Amundsen

📍 Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen
 

9. Nama

📍 Lodin Lepps gate 2B, 5003 Bergen

Nama blir ofte kalt Bergens beste sushi, men restauranten har mye mer enn det på menyen.

Kjøkkenet spesialiserer seg i både sushi av høy kvalitet, japansk fusion og en rekke spennende asiatiske retter. Du får blant annet japansk robatayaki cuisine og fantastisk izakaya.

Velg mellom å nyte klassisk sushi i Sushibaren, noe godt fra à la carte-menyen eller samle dine nærmeste til et privat måltid i en av deres chambre séparée.

Også omtalt i 28 unike restauranter i Norge.

 

10. Brasilia

📍 Olav Kyrres gate 39

En restaurant som dette har du nok ikke opplevd i Norge før. I 2012 åpnet Brasilia dørene, og siden har de servert både bergensere og besøkende uforglemmelig brasiliansk bbq.

Personalet har gjenskapt den autentiske følelsen av en brasiliansk restaurant, og i det koselige restaurantlokalet kan du være sikker på å bli servert gode sideretter og kjøtt rett fra grillen.

Deres mest populære måltid er den såkalte “Brasilia Experience”, et konsept der du kan spise så mye du klarer av buffeten og få servert opptil 14 forskjellige typer kjøtt fra grillen. Møt opp sulten!

 

11. Restaurant 1877

📍 Vetrlidsallmenningen 2, 5014 Bergen

Det er ikke uten grunn at Restaurant 1877 er en folkefavoritt i Bergen by.

Her serveres maten med kjærlighet og kunnskap, med råvarer fra kokkenes nøye utvalgte lokale leverandører. For dem er det viktig å ha et nært og godt forhold til både bonden, fiskeren og alle som forsyner restauranten med råvarer. Og man kan smake lidenskapen bak rettene!

Menyens innhold varierer med sesongene, men kjøkkenet lar seg alltid inspirere av været, klima og det vestlandske jordbruket.

 

12. Marg & Bein

📍 Fosswinckels gate 18, 5007 Bergen

Dette er noe bortgjemt restaurant på Nygårdshøyden; en restaurant som kan brukes som definisjonen av en skjult perle!

Hos Marg & Bein serverer et hyggelig personale kjøkkenets herlige rustikke retter.

Menyen er ikke enorm, men rettene over gjennomsnittet fristende, vinlisten er svært innholdsrik og både kokker og servitører har en åpenbar lidenskap for konseptet.

Også omtalt i 28 unike restauranter i Norge.

 

13. Bare Vestland

📍 Fresco Hall, Vågsallmenningen 1, 5014 Bergen

Noen ganger vil man bare slå seg ned et uformelt og avslappet sted, der hele gjengen kan finner noe på menyen som passer for dem.

Bare Vestland gir deg upretensiøs, kortreist mat og et godt utvalg drikke, midt i hjertet av Bergen. Gryte, burger, sjømat – ujålete og veldig digg!

 

14. BARE

📍 Torgallmenningen 2, Bergen 5014
Foto: barerestaurant.no/

BARE er Bergens første og eneste restaurant tildelt en Michelin-stjerne, en bragd de har gjort seg fortjent til på grunnlag av deres filosofi og kjærlighet til råvarene den nærliggende naturen gir dem. Deres moderne kreasjoner av smaker har røtter fra det nordiske kjøkken, og de henter inspirasjon fra fjordlandskapets tilbud av ingredienser.

Restaurantens lokalene er minimalistiske og stilrene, og befinner seg i byens historiske børsbygning fra 1862, kun et steinkast fra Fisketorget. Menyen er sjeldent den samme, med daglige leveranser av utvalgte råvarer fra lokale dykkere, fiskere og bønder.

 

15. Escalón Fløien

📍 Vetrlidsallmenningen 21, 5014 Bergen

Escalón ved Fløibanens stasjon i sentrum er Bergens første tapasrestaurant. Her har de servert tapas siden 1998! I restauranten er det intimt og koselig, perfekt for en dinner date.

Her får du klassiske tapasretter som kjøttboller i tomatsalsa og sprøstekte bacondadler. Andre godsaker er presa di iberico (grillet svinenakke) og dampede blåskjell (når de er i sesong.)

 

16. Hoggorm

📍 Nygårdsgaten 29, 5015 Bergen

Hoggorm er en avslappet pizzarestaurant med spennende smaker og skikkelig god pizza.

Menyen er kanskje kompakt, men den byr på uforventede smakskombinasjoner, og den oppdateres stadig med nye overraskelser!

 

17. Skyskraperen

📍 Ulrikens topp, Bergen 5009

Som turist er en tur til toppen av Ulriken nesten umulig å ikke inkludere på agendaen, og en matbit på Skyskraperen Restaurant er den perfekte belønningen den noe tunge turen opp til topps.

Maten er god, og utsikten vil ta pusen fra deg; den burde kunne stikke av med tittelen som Bergens beste.

 

18. Wesselstuen

📍 Øvre Ole Bulls plass 6, 5012 Bergen

Historiske Logehaven og Wesselstuen ble en del av De Bergenske i 2020.

Spisestedene har blitt modernisert og menyen har fått en verdig makeover.

Inne hos Wesselstuen skaper kjøkkenet tradisjonelle retter med et personlig preg. Her får du alt fra klassiske burgere til nydelige fisk- og kjøttretter.

 

19. Bryggen Tracteursted

📍 Bryggestredet 2, 5003 Bergen

Bryggen Tracteursted er en intim restaurant i historiske lokaler på bryggen i Bergen.

Lokalet består av en Schøtstue og eldhus der arbeidere på 1300-tallet kunne nyte mat og varme om vinteren.

I dag er Svensgårdens Schøtstue fra 1708 den eneste igjen på Vestlandet, etter at de fleste brant ned på 1500-tallet og de ikke ble gjenoppbygget ettersom byfolket ikke lenger ønsket fellessystemet Schøtstuene tilbydde.

Dette er et historisk lokale med et moderne kjøkken inspirert av bergensk matkultur; en sjelden perle du ikke vil gå glipp av.

 

20. Altona Vinbar og Kjøkken

📍 Strandgaten 81, 5004 Bergen

Altona har over 400 år med historie bak seg, og er med det en av Bergens eldste skjenkestuer. De unike lokalene skaper en stemningsfull atmosfære som passer like godt til et glass vin med venner som en romantisk middag med kjæresten.

Kjøkkenet bruker lokale råvarer for å skape smaksrike retter av kvalitet, hver sesong. Her venter også lidenskapelige sommelierer klare for å introdusere deg til herlige vinperler fra vinkjelleren deres, enten på vinsmaking eller i kombinasjon med kveldens meny. 

 

21. Matbaren på Zander K Hotel

📍 Zander Kaaes gate 8, 5015 Bergen

Matbaren på Zander K Hotel er et optimalt sted å slå seg ned for en avslappet lunsj eller middag.

På dagtid er stedet populært for uformelle møter og lange lunsjer. På kvelden kan man ta afterwork til et nytt nivå med deres fristende á la carte-meny, 3-retters meny eller bare noe godt i glasset fra baren sitt enorme utvalg lokale øl fra mikrobryggerier.

 

22. Røyk BBQ

📍 Vaskerelven 6, 5014 Bergen

Hva er vel mer guilty pleasure enn grisete og deilig bbq og street food?

På Røyk BBQ finner du helt ville fristelser fra grillen, med et bredt utvalg av craft beer som passer ypperlig til maten. Louis ribs, short ribs, pork belly, brisket og saftige burgere er blant rettene du finner på menyen, samt kombi-pakker der du får litt av alt.

Etter et godt fullstendig måltid kan man trekke opp i 2. etasje for shuffleboard, biljard eller dart med gode venner eller kollegaer.

 

23. Colonialen Litteraturhuset

📍 Østre Skostredet 5-7, 5017 Bergen

“Hverdags gastronomi” kaller de det selv. “Solid kvalitet uten jåleri” sier anmeldere.

Colonialen Litteraturhuset har blitt et sted som passer like bra som laid back lunsj med kolleger, til en hyggelig middag med venner. Menyen har en nordisk personlighet med enkle retter av gode råvarer, og vinutvalget er like imponerende som kunnskapen til kelnerne. Her er det vanskelig å ikke kose seg, med husets gode smaker og stemningsfulle omgivelser.

 

24. Bryggeloftet & Stuene Restaurant

📍 Bryggen 11, 5003 Bergen

Midt på Bryggen ligger Bryggeloftet & Stuene, Bergens eldste restaurant drevet av samme familie siden 1910.

Over 100 år senere er stedet full av tradisjon, lidenskap og gjestfrihet. De ansatte er smilende og imøtekommende, og du vil føle deg mer enn velkommen i de trivelige lokalene.

Menyen har noe for alle og enhver, men du kan glede deg til deres helnorske klassikere som raspeballer, lutefisk og en rekke matskatter fra havet.

 

25. Trekroneren

📍 Kong Oscars gate 1, 5017 Bergen

Nei, det er ikke en Michelin restaurant. Men pølseboden Trekroneren har eksistert siden 1948, og har blitt et ikonisk “spisested” i Bergen (kanskje spesielt for de på vei hjem fra byen en sen kveld/tidlig morgen).

Konseptet er enkelt, men menyen kan by på overraskelser. Med hele 24 forskjellige sorter i pølsedisken laget av skikkelig kjøtt fra en lokal pølsemaker, finner alle noe de liker. Tilbehør og topping er langt mer fristende enn det du får på bensinstasjonen; alt fra meksikansk pølse med deres egen urtesaus, til reinsdyrpølse med sprø løk, sennep og tyttebær.

Den berømte bringebærsaften er på huset, om du spør.

 
 

Velkommen til bunnen av listen! Vi håper du har blitt inspirert til å prøve noe nytt, og kanskje funnet en ny favorittrestaurant? Men siden har du kommet deg helt ned hit, så anbefaler vi deg gjerne enda flere smaksopplevelser…

 

Flere gode restauranter i Norge

 

Hva vil du lese om nå?

De 14 beste vinbarene i Oslo

Lesetid: 11 min.

20 unike overnattinger i Norge

Lesetid: 11 min.

28 unike restauranter i Norge

Lesetid: 14 min.