Leter du etter kulinariske opplevelser i Norge? Er du en foodie med skyhøy reisefeber, eller vil du bare oppdage noen nye restauranter? Hvis du er på jakt etter unike steder å spise i Norge har du kommet til riktig sted. Vi har nemlig funnet noen av Norges mest unike restauranter! 

De siste årene har den norske restaurantbransjen imponert som aldri før, og en rekke restauranter har sikret seg anerkjennelse fra prestisjetunge internasjonale plattformer som Michelinguiden, og norske kokker har gått til topps i Bocuse D´or. Men det er mange spisesteder som serverer mer enn bare god mat; på noen menyer finner du historie, personlighet og en helt unik stemning.

Disse restaurantene er strødd over flere fylker og byer; noen må du ut i ingenmannsland for å finne, mens andre ligger midt i smørøyet. Denne listen viser deg godt og blandet matglade, for alle som er nysgjerrig på hvilke spennende spisesteder som serverer både gode smaker og unike konsepter.

  • ❉ = Michelinstjerne

  • $–$$$$ = Prisnivå

  • ★ = Nominert i Opplevelsesprisen 2020

 

Unike restauranter i Oslo

1. Rest

📍 Oslo Sentrum
$$$$

Rest sin filosofi er at ingen gode ingredienser burde bli sløst bort. Og rester er nettopp dette, nemlig matvarer som ikke lenger er ønsket. Kokkene på kjøkkenet hos Rest henter råvarer andre ikke vil ha, og forvandler dem til en fantastisk fine dining opplevelse du sent vil glemme.

2. Smalhans

📍 St. Hanshaugen
$$

Smalhans på St. Hanshaugen er kjent som “hele Oslos nabolagsrestaurant”. I 2015 ble de tildelt utmerkelsen Bib Gourmand av Michelin-guiden, som markerer restauranter som serverer god og smaksrik mat til en billig penge. Menyen er roterende, så hver dag står en ny rett for tur; gjerne klassisk husmannskost som flesk og duppe, men også andre tradisjonelle retter fra verdens kriker og kroker. 

3. Alex Sushi

Foto: Alex Sushi Oslo @ Facebook
📍 Vika
$$$$

Hos Alex Sushi kan du oppleve sushikunsten på nært hold! Sikre deg et bord i restaurantens hjerte, i den ovale sushidisken i midten av lokalet. Her får du et sete på første rad, med utsikt over kokketemaet som tryller frem fantastiske, små kunstverk av fersk sjømat.

4. Kontrast

📍 Vulkan
$$$$

Foto: Kontrast Restaurant Oslo @ Facebook

Kontrast er en moderne skandinavisk restaurant med fokus på kortreiste råvarer fra bønder som dyrker sin mark med tanke og omsorg. De er opptatt av dyrevelferd og benytter seg av leverandører med samme fokus, og målet er å kun ha norske råvarer i verdensklasse på menyen.

Navnet Kontrast kommer fra rettene, som består av kombinasjoner med farger, smaker og objekter som gjerne er svært ulike, men som sammen skaper en uforglemmelig smaksopplevelse.

5. Happolati

📍 Pilestredet
$$

Happolati tok over de flotte lokalene til Ylajali i 2016. De beholdt den elegante og enkle stilen, med en delikat innredning inspirert av både asiatisk karakter og nordisk design. Menyen bærer preg av dette; alltid prydet av spenstige asiatiske smaker, med sesongens beste råvarer som sidekick. Rettene er spennende, lekne og etterlater deg lysten på mer.

Lekent, godt og raust. (...) Happolati overrasket og imponerte oss.

dagsavisen.no

6. À L’aise

📍 Majorstuen
$$$$

À L’aises kjøkkensjef og medeier Ulrik Jepsen, har erfaring fra anerkjente 1 og 3 stjerners Michelin restauranter i inn- og utland.

Rett ved Vigelandsparken har han skapt et kulinarisk kunstverk uten like. Her venter en fransk fine dining opplevelse,  laget med et nivå av presisjon man sjeldent får se. Dette er luksus enhver foodie vil og bør unne seg selv! 

7. Ben Reddik

📍 Grünerløkka
$$
Foto: Ben Reddik @ Facebook

Ben Reddik har fokus på det rene og bærekraftige. Brødene og pitaene er bakt på huset, med surdeig av steinmalt økologisk mel fra Holli Mølle. De henter økologisk kjøtt fra bønder de stoler på, villfisk fra bærekraftige bestander, og meierivarer fra Rørosmeieriet. Menyen har fristende levantinske retter, som meze (middelhavsområdets egne tapas) og manaeesh (en libanesisk surdeigspizza.)

8. Klosteret

📍 Oslo sentrum
$$$

Omtalt som “det ultimate sted for en romantisk date i Oslo” – men Klosteret er så mye mer. Restauranten ligger kun et steinkast fra sentrum, men på innsiden blir du tatt med på en reise til et fjernt sted. Her er du omringet av levende lys og gregoriansk munkesang, som sammen skaper en helt spesiell atmosfære. Vinkjelleren er i like høy klasse som kjøkkenets retter, som alltid går i takt med sesongen.

9. Ekebergrestauranten

📍 Ekeberg
$$$

Notorisk og lett å kjenne igjen; Ekebergrestauranten er en tidløs perle på Ekebergåsen, tegnet av arkitekt Lars Backer. Bygningen ble oppført på 1920-tallet, og er et av de flotteste eksemplene på klassisk funksjonalisme i Norge.

Fra restauranten kan man nyte en av byens flotteste panoramautsikt over Oslofjorden, operahuset og Holmenkollen. I andre etasjen venter praktfull fine dining, bygget på deres visjon om å tilføre maten og stedet “det lille ekstra”, med eksepsjonell kvalitet i alle ledd.

 

Unike restauranter i Viken

10. Værtshuset Bærums Verk

📍 Bærum
$$$

Foto: vaertshusetbaerum.no

Gjestfriheten og stemningen er i en klasse for seg selv her i Norges eldste vertshus, Værtshuset Bærums Verk. Den fredede bygningen ligger idyllisk til på et tun ved elven Lomma, og er omringet av gamle trehus som minner om en landsby fra en annen tid. Innsiden er like magisk; uniformene, innredningen og servicen gir deg følelsen av ekte gjestfrihet, bevart fra midten av 1600-tallet.

Menyen varierer i takt med årstidene og råvaretilgangen, og lages fra alltid bunnen av, gjerne med urter fra vertshusets egen hage. Her får du ekte herregårdsmåltider, i en lun og god atmosfære du vil lengte tilbake til.

11. Strand Restaurant

📍 Bærum
$$$

Foto: Strand Restaurant @ Facebook

Ærverdige Strand restaurant i Bærum har vært driftet siden 1924, og er fortsatt et pulserende møtepunkt for deres matglade gjester. Stedet drives av kokkene Stian Floer og Tom Victor Gausdal, som tidligere har tatt sølv i Bocuse D´or.

Kjøkkenet på Strand samarbeider tett med lokale leverandører for å servere mat som gjenspeiler årstidene og det som er tilgjengelig i naturen i hver sesong. Alt som serveres har en tydelig opprinnelse, og bonden eller produksjonen som leverer råvarene driver alltid bærekraftig.

Strand er omringet av en skulpturpark med verk fra Joseph Grimeland. De grønne omgivelsene er også et populært turområde. Rett nedenfor ligger båthavna, der det er egne gjesteplasser for restaurantens gjester.

12. Oldemors Karjol

📍 Jevnaker
$$

Høsten 2008 var Oldemors Karjol en av restaurantene som fikk besøk av Eyvind Hellstrøm i TV3s program “Hellstrøm rydder opp”. Der hjalp mesterkokken restauranten med å gjøre en helomvending, og det er kanskje den største suksesshistorien av dem alle, ifølge tv kanalen selv.

I senere tid har Hellstrøm kommet tilbake på besøk, og skryter i dag av eierens nostalgiske konsept, samt at de har klart å holde kvaliteten på den hjemmelagde maten høy.

Kaja, som driver restauranten, lager ærlig, hjemmelaget mat som folk reiser langt for å glede seg over. Hun har forvandlet stedet til en perle.

Eyvind Hellstrøm til vg.no

13. Restaurant Curtisen

📍 Halden
$$$$

I hjertet av Fredriksten festning i Halden finner du en historisk bygning i empirestil, oppført i 1830-årene. Her inne ligger Curtisen, en restaurant som kan friste med regionale råvarer fra Østfolds rike spiskammer. For kjøkkenet er det viktig at å verdsette historien rundt både maten og drikken, for å skape en smaksopplevelse med en imponerende helhet.

I Kommandantboligen finner du også en vinkjeller, der grupper på opptil 12 personer kan nyte en privat vinsmaking.

 

Unike restauranter i Bergen

14. Nama Restaurant

📍 Bergen
$$$

Nama er Bergens første sushirestaurant, og har siden 2001 vært en av favorittene i byen. Menyen er en kombinasjon av japansk robatayaki cuisine, Izakya stil og sushi-bar, et konseptet som går ut på at man bestiller flere småretter som deles ved bordet. Nama tar japansk fusion til et nytt, sosialt og spennende nivå, med kjøtt og fisk grillet på robatagrill og en rekke inspirerende smakskombinasjoner.

15. Marg&bein

📍 Bergen
$$

En liten spasertur fra Grieghallen i Bergen sentrum ligger Marg&bein, en uformell restaurant der du kan forvente et smakfullt og trivelig måltid. Menyen er rustikk og sesongbasert, med fokus på bærekraft og dyrevelferd. Rettene kan minne om husmannskost som har fått en vanvittig makeover; du kan se frem til herligheter som braisert oksekjake, konfitert kyllinglår fra Holte gård og bakte plommer med yoghurtis og honning.

 

Unike restauranter i Trondheim

16. Fagn

📍 Trondheim
$$$$

FAGN skaper mat og smaksopplevelser du kommer til å huske i lang tid. Kjøkkenet henter smaker fra naturen, og gjerne smaker du aldri har vært borti før. I restaurantens første etasje kan du velge mellom 10- og 20-retters smaksmeny, en kulinarisk opplevelse som har kapret internasjonal oppmerksomhet.

I andre etasje finner du en mer folkelig À la carte meny med 3- og 5-retters – en meny som endrer seg uke etter uke, basert på råvarene de får inn.

17. Troll restaurant

📍 Trondheim
$$

Skryt og gode omtaler følger etter Troll restaurant, et helnorskt spisested med en eksotisk vri. Kjøkkenet sørger for å sikre seg lokale råvarer, og av disse klarer de å skape en av byens rimeligste gourmetmenyer. Restauranten ligger i flotte, maritime omgivelser på Fosenkaia.

18. Restauranten Experience

📍 Steinkjer
$$$

På en låve midt i ingenmannsland i Steinkjer serveres det en 16-retters meny, med en milevis høy standard. Fra øyeblikket du setter foten innenfor den renoverte låven på gården, blir du tatt tilbake 150 år tilbake, til den tiden alle dyrket sin egen mat.

Eier og sjefskokk Kim Sjøbakk mener prosessen av å finne og samle råvarene er like viktig som utførelsen av retten. Gang på gang skaper en smaksopplevelse av ypperste klasse, med smaksbomber av lokale råvarer, matchet med fantastiske viner. Book et bord hos Experience, og bli servert en opplevelse – enkelt og greit.

19. Palmehaven restaurant

📍 Trondheim
$$

På det historiske hotellet Britannia finner du Palmehaven, en møtepunkt for kulinariske og kulturelle arrangementer. Her serveres alt fra fristende frokost for hotellets gjester, til afternoon tea på formiddagen.

Ryktet om den fantastiske lunsjmenyen spredte seg også fort, en samling av herlige retter og desserter med historisk inspirasjon – servert i særdeles unike omgivelser, med stemningsfull atmosfære og levende musikk fra deres faste pianist.

 

Unike restauranter i Norge

20. Under

📍 Lindesnes
$$$$

Dette er Europas første og verdens største undersjøiske restaurant. Under er kjent for sitt unike design tegnet av Snøhetta, som strekker seg 4,5 meter under havoverflaten. Utsikten vil ta pusten fra deg! Men restauranten er også beryktet for deres fantastiske mat, som introduserer fascinerende smakskombinasjoner fra det norske havet; smaker som gjorde dem fortjent til en Michelinstjerne i 2020.

21. Brim Explorer

📍 Oslo, Svolvær og Tromsø
$$

Brim Explorer er ikke en restaurant, men en skaper av en helhetsopplevelse, der rene retter møter fremtidens elektriske fjordcruise. Om bord den stillegående katamaranen kjent som Brim, blir man servert prisvinnende lunsj og middagsretter, hentet fra restauranter som Einer og Mathallen.

22. Dovregubbens Hall

📍 Dombås
$$

Hvis du finner deg selv kjørende gjennom Dovrefjell, bør du få med deg Dovregubbens Hall mellom Vålåsjø og Avsjø. Tunet og bygningene med gudbrandsdalsstil har en 100 år lang historie, og restauranten har holdt på tradisjonene. Hele området, og ikke minst innsiden av restauranten føles som et ekte eventyr! Stedet er beryktet for vaflene sine, men kjøkkenet serverer også herlig tradisjonsmat med spesialiteter som fjellørret, spekemat, “trollburger”, “gubbens kjøttpudding”, rømmegrøt og kaker. 

23. Karoline Restaurant

📍 Lofoten
$$

I det tidligere tørrfisklageret på bryggen i fiskeværet Nusfjord, ligger Karoline Restaurant i dag. Restauranten er en av Lofotens største og mest ettertraktede restauranter i sommerhalvåret. Havutsikt er en fryd for øyet, på lik linje som smakene for ganen. Menyen er nøye designet av deres anerkjente sjefskokk, og rettene gjenspeiler de rike tradisjonene med nordisk matlaging og det rikholdige råvareutvalget fra havet utenfor. 

24. Hytta Mat og Vinhus

📍 Beitostølen
$$

Foto: beitostolen.com

På idylliske Jotnetunet på Beitostølen Camping ligger Hytta Mat og Vinhus, en restaurant som serverer både variert og mat, med den autentiske hyttefølelsen. Restauranten er bygd av mørk tømmer med gress på taket, og atmosfæren på innsiden er intim, lun og stemningsfullt – akkurat som en hytte!

25. Brasserie Posten

📍 Geiranger
$$

Foto: brasserieposten.no

Brasserie Posten ligger idyllisk til rett ved fjorden, midt i hjertet av Geiranger. Lokalet er det som tidligere var postkontoret i bygda, derav navnet Brasserie Posten. Og uteserveringen mildt sagt en postkortopplevelse, med utsikt mot den gamle naustrekka ved fjorden.

Maten på tallerkenen finner du skandinaviske retter laget fra bunnen. Mens maten på menyen kan variere, er det store ølutvalget fra norske mikrobryggerier er tilgjengelig hele sesongen, med leverandører som Kinn, Nøgne Ø, Ægir og øl bygdas egne bryggeri, Geiranger Bryggeri.

26. XL Diner

📍 Ålesund
$$$

Siden 1999 har eierne av XL Diner latt klippfisk og bacalao ha “front row seat” på menyen. Du får selvsagt flere andre gode retter, både med fisk og kjøtt – men bacalao er deres absolutte spesialitet, og er et must for både bacalao-fans så meget som skeptikere. Restauranten passer like bra for en romantisk kveld for to, som en feiring med gode kolleger.

27. Westerås restaurant

📍 Geiranger
$$$

Westerås restaurant befinner seg godt oppe i en ås, i en låve fra 1600-tallet, med panoramautsikt over Geiranger. Den spektakulære beliggenheten er riktignok bare en del av stedets gode rykte, for både vertskapet og maten holder en solid standard – de fantastiske naturomgivelsene er bare prikken over i-en.

28. Farris Bad

📍 Larvik
$$

Sa noen middag og spa? Kjøkkenet på Farris Bad får stadig skryt for sine kreasjoner, og det har sikret dem mange stamgjester. Her er det kortreiste råvarer og ujålete retter som gjelder, med klassiske teknikker. Både kjøkkenet og restauranten oser av god og energisk stemning, en perfekt kombinasjon med et besøk i det enorme spaet. Her får du bli med på en reise uten like, full av smak og velvære!

 

Mener du vi mangler noen på listen? Kontakt oss gjerne på Facebook eller Instagram og tips oss med dine egne favoritter i Norge! 

Har du lest disse?

22 kule steder å spise i Oslo i 2024

Lesetid: 9 min.

De 14 beste vinbarene i Oslo

Lesetid: 7 min.

21 unike overnattinger i Norge

Lesetid: 12 min.