Mange planlegger å ta turen innom hovedstaden i løpet av sommeren, og en god del ferierer like gjerne i egen by. Oslo er en skattekiste full av kulturelle, historiske og andre spennende opplevelser.

Du tenker kanskje at dette blir dyrt (spesielt om alle setene i bilen er fylt) men det trenger det altså ikke bli. Denne byen er full av gratis aktiviteter og steder du bør få med deg på Norgesferien!

 

Utendørs kunst

I Oslo trenger du ikke betale inngangsbillett til gallerier og museer for å oppleve moderne skulpturer og historiske kunstverk. Kunst kan du nemlig oppdage midt i gaten, i parker og på vegger i bakgårder. Her er noen av favorittene våre…

Ekebergparken

Foto: Kjetil Bjørnsrud

Ta 16 eller 18 trikken til Ekebergparken og gå en tur gjennom de flotte naturområdene for å se de fantastiske verkene og kjente skulpturene fra blant annet Salvador Dalí, Gustav Vigeland, Damien Hirst, Elmgreen & Dragset, Dan Graham og Louise Bourgeois. Utsikten over byen er en god bonus!

Vigelandsparken

Dette er kanskje Oslos mest populære turistattraksjon. Her kan du besøke de kjente statuene Sinnataggen og tårnet, men den enorme parken er dessuten et populært samlingssted for alle som vil dra på piknik, grille og nyte solen.

Martin Whatson Street Art

I forbindelse med et prosjekt kalt SPRAY, har kunstneren Martin Whatson malt flere vegger i Osloregionen. Du finner gatekunsten hans i flere gater rundt omkring i “Greater Oslo”. Utforsk kunstverkene her. 

Peer Gynt parken

Parken ligger ved Kanonhallen på Løren, og består av 20 skulpturer inspirert av ulike scener fra Henrik Ibsens verdenskjente skuespill Peer Gynt. Verkene er laget av kunstnere fra 9 forskjellige land, som hver seg har tolket skuespillets reise gjennom verden og i seg selv.

Botanisk Hage

Eller “det levende museet” som det også blir kalt. Vakre grøntområder der store og små kan lære mer om (nesten) uendelig mange blomster og andre planter. I deler av parken finner du de flotte pileskulpturer av den britiske kunstneren Tom Hare. Å komme inn i selve parken er gratis, men Naturhistorisk museum er også verdt et besøk mens man er i området; her kan du lære mer om alt fra pingviner og dinosaurer til antarktis og månesteiner.

Brenneriveien

Brenneriveien er kanskje en av Oslos mest omtalte gater. Gaten er kledd i kunst og graffiti fra topp til tå, og det er ikke uten grunn at både folk fra både nabolaget og naboland kommer hit for å beundre det særegne strøket.

På lørdagskveldene sørger utestedet Ingensteds og konserthuset Blå for å fylle ølglassene, mens på søndag formiddag kan du jakte etter unike skatter på søndagsmarkedet.

 

Historiske opplevelser

Vandring langs Akerselva

Akershus festning

Oslo Domkirke

Foto: kirken.no
 

Smak, kultur og arkitektur

Operahuset – Sørenga

Start ved Jernbanetorget og sett kurs mot tuppen av Sørenga. På veien vil du passere det splitter nye Deichmanske bibliotek, de fotogene bygningene langs Bjørvika (bedre kjent som Barcode), Operahuset, en rekke omtalte restauranter, det nye Munchmuseet og kanalene mellom boligblokkene på Sørenga-bryggen.

På sommeren er dette Oslos hotspot når det kommer til badeplasser, med en sandstrand for de minste, tilrettelegging for rullestol, stupetårn og kveldssol.

Damstredet og Telthusbakken

Disse sjarmerende og fotogene nabolagene er lett gjenkjennelige med sine koselige, små gater mellom St. Hanshaugen og Grünerløkka. Deler av trehusbebyggelsen har stått siden første halvdel av 1800-tallet, men nabolaget skiller seg nok mest ut fra omgivelsene grunnet de flotte fargene på husene, og de søte miniatyrhagene.

Mathallen på Vulkan

Dette hippe området helt vest på Grünerløkka er et must for foodies! Både Mathallen og de nærliggende restaurantene byr på alt fra klassiske delikatesser til spennende street food fra hele verden. Maten må man selvsagt betale for, men det er gratis å la seg fascinere av det mangfoldige utvalget i diskene. Og det er ikke umulig å få en eksotisk smaksprøve eller to!

 

Gåturer i Oslo og marka

I motsetning til mange andre storbyer i Europa, er Oslo omringet av fantastisk skog og mark – kun en kort t-banetur unna sentrum!

Holmenkollen – Tryvann – Vettakollen

Holmenkollbakken
Roseslottet
Vettakollen

I disse områdene kan du tilpasse turen alder, behov og interesser. Toppturen Vettakollen er noe bratt, men ikke særlig langt, og utsiktspunktet er et flott sted å nyte en pause med hele familien. På Tryvann og Holmenkollen finner du både badeplasser, restauranter, kunstutstillinger, Holmenkollen Kapell, Skimuseet og (selvfølgelig) den kjente hoppbakken. Og alt er tilgjengelig både til fots, via kollektivtransport eller med bil. 

Verdt å besøke i området: Lysebu Hotell, Roseslottet, Oslo Sommerpark (Høyt&Lavt klatrepark) og Holmenkollbakken.

Sognsvann

Foto: Roshan Gamage

Grefsenkollen

Like nord for Oslo sentrum ligger Grefsenkollen, et av byen mest populære turområder, og ikke uten grunn. Her kan du besøke en av Nordmarkas flotteste utsikter. På toppen finner du Grefsenkollen Restaurant som tilbyr uteservering på terrassen hele sommerhalvåret. Turen er litt over 6 km, og passer for alle som er glad i moderate turer.