Hva er egentlig den sanne smaken av Norge? Fårikål har blitt utnevnt som Norges nasjonalrett, men er det denne retten du tenker på når du tenker norsk mat i et nøtteskall? Hvilken matrett representerer egentlig Norge aller best? 

Svaret på disse spørsmålene vil nok variere ganske mye, avhengig av hvem du spør og hvor i landet du befinner deg. Men vi ønsker å finne smaken av Norge; vi vil sette norske mattradisjoner i rampelyset, og lære mer om matrettene vi nordmenn er mest stolte av. Og vi tror vi har funnet rettene som på best mulig måte representerer oss som folk og som nasjon.

 

Smalahove

Kanskje den mest omtalte retten i Norge, som er både elsket og hatet. Smalahove består hovedsakelig av et svidd, røykt og/eller kokt hode av lam eller sau. Retten har røtter på Vestlandet, og oppstod for å utnytte alt det spiselige på dyrene, gjerne i perioden rundt jul. Det serveres ofte med poteter og kålrotstappe. 

Internasjonalt blir det sett på som en delikatesse, og det er et must for mange turister som møter den norske kulturen for første gang. Men det er nok ikke like normalt på middagsbordet en ordinær kveld, hjemme hos Ola Nordmann.

Bidos

Kjøttsuppen bidos er samenes nasjonalrett, og den serveres ofte ved fest og selskap. Bidos lages med reinsdyrkjøtt, noe som gir retten sin særegne smak. Man har også i poteter, løk, purre og gulrøtter.

Med nybakt grovbrød, smør og tyttebær på siden får man virkelig kjenne en perfekt kombinasjon av teksturer og smaker.

 

Raspeballer, eller…?

Raspeball, kompe, komle, klubb, potetball, raspekake… Kjært barn har mange navn! Dette er en populær rett med lange tradisjoner i mange deler av Norge.

Det er ikke noen hemmelighet at poteter er en gjenganger i norske mattradisjoner. Det var nemlig den hardføre poteten klarte seg best i vårt kalde klima, og vi har dermed funnet mange kreative måter å bruke den på.

Raspeballer lages av raspede poteter blandet med hvetemel til en rund bolle. De serveres på mange forskjellige måter: På Sørlandet lages de gjerne med flesk inni. På Vestlandet er det mer vanlig å kombinere med fårekjøtt og kålrabi. Noen serverer det med baconbiter og duppe av brunost. Andre med kålrabistappe, svin og pølser. Mulighetene er mange!

Sodd

Nasjonalretten over alle nasjonalretter ifølge trøndere selv. Sodd oppsto på 1200-tallet, og var for for mange ansett som fattigmannskost. Retten var da restemat; det var en enkel måte å bruke kjøttrester, fett, poteter og gulrøtter, og maten ga bra med næring i vanskeligere tider.

Sodd er en suppe som består av kjøttkraft med fåre-, storfe- og/eller elgkjøtt, soddboller, poteter og gulrøtter. Det serveres med skjenning, en form for flatbrød med en søt side dekket av sukkerlake.

I dag er det mange som ser på sodd som en type festmat, men det kan like gjerne serveres på en vanlig dag hjemme med familien.

Fårikål

For over 40 år siden ble fårikål stemt frem som Norges nasjonalrett. Tradisjonelt spiser man fårikål den siste torsdagen i september, men mange nyter den tradisjonelle retten gjennom hele høsten. 

Det er noe med hvor enkel den er som gir den sin sjarm; alt du trenger er sau- eller lammekjøtt, et kålhode, salt og hele pepperkorn. Man skal la kjøttet trekke i 2,5 time, eller til det er så mørt at det løsner fra benet. Simpelt men veldig, veldig godt!

Rakfisk

Rakfisk er en type fermentert fisk, og det kan lages av både ørret, laks, røye, abbor og sild. I Sverige er surströmming en lignende rett, men denne langt mer ekstrem i smak og lukt (de som vet, de vet!)

Raking av fisk er en måte å både oppbevare og tilberede fisk på. Tradisjonelt blir fisken saltet og lagt i en lukket beholder på høsten, og i ukene før juletider er fisken ferdig modnet. Da serveres den gjerne med lefse eller flatbrød, rømme og rå rødløk.

Risgrøt

Tradisjonelt serveres risgrøt med smør, kanel og sukker. Mange assosierer retten med jul, men det er ikke uvanlig å finne på middagsbordet resten av året.

Denne enkle retten gjør stadig comeback, og du finner nå mange varianter, som vegansk og laktosefri, gjerne kombinert med spennende topping og smaker!

Fiskesuppe

Fiskesuppen er en tidløs klassiker, og en god fiskesuppe får du tak i samme hvilken del av landet du befinner deg i. Med Norges lange kystlinje og utallige innsjøer og elver, er det god tilgang på fersk fisk og sjømat året rundt. 

Det finnes uendelige variasjoner av fiskesuppe, og den passer like godt året rundt. Man kan finne oppskrifter på klassisk, norsk fiskesuppe fra både Lindesnes, Bergen og Lofoten. Heldigvis kan man lage sin helt egen personlige vri på denne allsidige retten.

 

Typisk norsk å være godt?

Ikke alle assosierer Norge med eksotiske smaker, og for mannen i gata er vel husmannskost i norske hjem langt fra gourmet. Men vi mener selv disse enkle, klassiske og tradisjonelle rettene i norske hus og hytter fortjener en hyllest!

Har du noen favoritter? Stem på matretten du mener representerer Norge best!