Fjelltur


i Inspirasjon

I artikkelen nedenfor kan du lese om noen utvalgte og populære områder du kan gå og vandre i. Det er så mange muligheter for flotte fjellturer i Norge, så det er umulig å få med alle.

Vi nordmenn elsker å gå fjelltur. Det er på mange måter en del av folkesjela vår, og mange søker ut i naturen med en gang muligheten byr seg. Det er vel kanskje ikke så merkelig at vi nordmenn er så glade i naturen.

Vi er noen av de aller heldigste i hele verden, og for mange er ikke den ville naturen lenger vekk enn et par steinkast, en kort busstur eller en togreise. I Norge finnes det utrolig mange områder hvor man kan gå fjelltur, og hvert område med sin sjarme.

 

Husk at udstyret skal være i orden

Uansett hvor du velger å gå i naturen, så husk at utstyret skal være i orden. Det finnes mange gode nettsider hvor du kan finne en pakkeliste for fjelltur, uansett om du skal vandre om sommeren eller vinteren.

Den norske været kan skifte på et øyeblikk, og det ville være ergerlig hvis turen ble avlyst på grunn av for dårlig utstyr. Hvis du likevel har pakket ordentlig, og går med ordentlig utstyr, så ligger alt til rette for at du kan nyte de norske fjellheimene uten å tenke på noe annet enn å nyte denne opplevelsen til fulle.

 

Fjelltur i Rondane


Rondane Nasjonalpark er det ideelle området for å oppleve fjellene og høylandet i Øst-Norge. Naturen åpner seg når du kommer tregrensene, og fargevariasjonene gjør at det hele virker magisk.

Rondeslottet er det høyeste fjellet i området, og rager majestetisk 2 178 meter over havet. Rondane var den første nasjonalparken i Norge, og dekker i dag nesten 1000 kvadratkilometere. Du har med andre ord massevis av plass å boltre deg på, og det er mange opplevelser å finne.

Hvis du for eksempel gjerne vil se moskus, så kan du bestille et opphold med moskussafari på Rondane Høyfjellshotell. Dyrene er ganske vanskelig å få øye på, så det er ikke så mange som har sett moskusene i deres naturlige omgivelser. De kommer opprinnelig fra Alaska og andre nordlige regioner i Amerika.

 

I dag finnes det omtrent 300 moskuser i Norge, og erfarne guider hjelper deg med å finne disse flotte dyrene. Opplevelsen er avslappet, lærerik og ikke minst magisk. Hvis du tenker på å ta deg en fjelltur i Rondane, så er dette en opplevelse du ikke bør gå glipp av.

 

 

Fjelltur i Jotunheimen


I Jotunheimen Nasjonalpark kan man gå noen av de mest populære fjellturene og besøke storslåtte fjelltopper, frodige daler og store isbreer. Området er dessuten fylt med sjeldne planter og dyr, og man det kan derfor være mye spennende å se i tillegg til den fantastiske naturen.

Jotunheimen betyr «kjempenes hjem», og er et ettertraktet område for fjellturer til fots hele året rundt. En av de mest populære rutene, er turen over Besseggen. Her kommer det omkring 3 000 besøkende hvert eneste år, og den smale fjellkammen mellom det mørkeblå Bessvatnet på den ene siden og den smaragdgrønne Gjende på den andre, er et helt utrolig syn.

 

Det er mange måter å komme seg til Jotunheimen på. Dette området dekker et veldig stort areal. Mange foretrekker å komme østfra, men det er også fullt mulig å starte med en fjelltur fra Voss. En uforglemmelig opplevelse er nemlig å kombinere turen med et 10 dagers eventyr på Voss.

 

 

Her kan du oppleve noe av det mest storslagne Norge har å by på, du vil ha kameraet fullt av ikoniske og klassiske bilder av de vakreste perlene vi har å by på her til lands. Her får du kombinert en fjelltur i Rogaland med en fjelltur til Galdhøpiggen.

Du besøker nemlig Kjeragbolten og Trolltunga, før turen går videre til isbreen Folgefonna. Deretter skifter du fjellet ut med vann, og drar på tur med kajakk på den berømte Nærøyfjorden. Helt til sist kommer den store finalen med bestigningen av Norges høyeste fjell – Galdhøpiggen.

Det er selvfølgelig alltid viktig med mat på fjelltur, men her behøver du ikke å bekymre deg for det. Nordic Ventures, de som arrangerer det hele, sørger nemlig for både mat og utstyr til camping, i tillegg til det utstyret du trenger når du skal i kajakken.

 

 

Fjelltur på Hardangervidda


Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå, og har en størrelse på omtrent 8.600 kvadratkilometer. Det finnes uendelig mange forskjellige turer du kan velge, som for eksempel turer for sprekinger, turer for besteforeldre og ikke minst ruter som passer for små barn på fjelltur.

 

 

Hardangervidda strekker seg langt inn i Telemark, og det er nettopp i Telemark vi finner en av de mest populære turene. Hvis du først er på fjelltur i Telemark, så har du ikke noe annet valg enn å ta turen opp til Gaustatoppen.

Det er en relativt krevende tur, men når du kommer til toppen kan du nyte den beste utsikten i Sør-Norge! Ikke minst mot Hardangervidda som brer seg ut i vest.

 

Bynære fjellturer


Fjelltur i Bergen

Man behøver som sagt ikke å reise spesielt langt i Norge før man er ute i naturen. Det gjelder også hvis du bor i en av de større byene i Norge, som for eksempel Bergen. Her kan du bestige et av de syv fjell som omkranser byen, og oppleve både hiking, kultur og bålmat på Ulriken.

Så hvis du har lyst til å oppleve noe mer enn standardturen opp på Fløyen, så bør du ta en fjelltur i Bergen og se hva byens fjellandskap har å by på. Med en erfaren guide starter turen fra Ulriken, går så ferden over det som kalles «Vidden».

 

 

Dette er området mellom Fløyen og Ulriken, og gir deg en ny utsikt over byen og områdene innenfor. Turen er ikke bare en alminnelig fjelltur. Den har nemlig også kulturell verdi. Underveis får du nemlig fortalt noen gode historier, og med en smart app får du vite alt om kulturhistorien til de syv fjell. Som tittelen indikerer, så blir det selvsagt tid til både bålmat og hygge.

 

Fjelltur i Oslo

Hvis du gjerne vil gå på fjelltur nær Oslo, så finnes det også flere muligheter til det. For det første så ligger Nordmarka rett uten for døra til de aller fleste osloborgerne. Det er ikke snakk om en desidert fjelltur, men terrenget kan være like så bratt som på fjellet, og naturen er uansett fantastisk.

Hvis du leter etter fjell, så kan du selvsagt prøve Vikerfjell eller Høgfjell. Fjellområdene er ikke så store, men terrenget er variert, og her går høyden opp imot 1200 meter. Du kan også prøve en fjelltur på Norefjell. Her anbefales det at du ikke går fra alpinanlegget, men heller kjører til Tempelseter i Eggedal.

 

 

Det er også fine og lange turer i området rundt Bletoppen. Her kan det være greit å overnatte på Sigridsbu i en ubetjent, men stor og fin hytte fra Den Norske Turistforeningen. Det er i det hele tatt veldig smart å være medlem av Den Norske Turistforeningen (DNT), fordi du får et utall av muligheter til å overnatte på fjellet.

Hvis du er glad i å gå fjellturer, så anbefaler vi deg å melde deg inn så fort som mulig.

 

Fjelltur i Tromsø

Hvis du gjerne vil gå tur i Nord-Norge, så kan vi anbefale en fjelltur i Tromsø. Byen og området er et eldorado når det kommer til fjell, og da spesielt toppturer. Hvis du er en erfaren turgåer, så bør du ta turen opp på toppen av Hamperokken på 1404 meter over havet.

Tromsdalstinden er en ikonisk fjelltopp i Tromsø, men man skal huske på at turen kan være lang og krevende. Hvis fjellturen skal være litt mer familievennlig, så anbefales heller Jamnfjellet, Gråtinden på Ringvassøya og Sollidalsaksla.

Jamnfjellet og Gråtinden har merket løype helt til toppen, og er særdeles familievennlige. Sollidalsaksla er en veldig fin tur med trasé hele veien. Hvis du går om sommeren, kan du her se flotte blomsterenger og storkose deg med en utsikt på både langt og nært hold.

 

 

Tromsø er i det hele tatt skapt for vandreturer. Hvis du har lyst til å vandre med noen andre enn mennesker, så kan du prøve en villmarkstur i Tromsø med huskyer. Følgesvennenes energi og engasjement er utrolig smittende, og man føler man kan fortsette i all evighet.

Når energien begynner å falle, så er det tid for å sette seg godt til rette i en lavvo. Her får man en riktig god lunsj tilberedt over åpen ild, en god kopp kaffe og ikke minst litt velfortjent sjokolade. Hvis du har blitt glad i huskyene i løpet av turen, så skal du virkelig benytte deg av sjansen til å besøke valpene.

 

Erik Støhle
Mitt navn er Erik og jobber som tekstforfatter hos TrueStory. Jeg er fan av kultur, byliv, reise og spennende opplevelser. Når jeg ikke skriver om opplevelser liker jeg å skrive om film, musikk og aktuelle hendelser.