Det første folk tenker på når de hører bynavnet Bergen, er som regel regn. Vi klandrer dem ikke, for sammenlagt regner det omtrentlig 2,5 meter årlig i “Vestlandets hovedstad”. Men når det er sagt er Bergen også en stor skatt. Mellom regndråpene og over de “De syv fjell”, finner man et stort spekter av opplevelser, severdigheter og aktiviteter i Bergen. La oss ta deg med på en reise i historien, la deg kjenne adrenalinen pumpe i kroppen, nyte utelivet og det kulinariske og se hvilken opplevelser det er i Bergen og omegn.

Opplevelser som kjennetegner Bergen

Bergen har like mye å tilby, som det regner. Det er vel universets måte å kompensere på. Om du er på weekendtur og skal rekke å få essensen ut av byen, har vi forsøkt å fange byen på tre områder: “historie”, “uteliv og kulinarisk” og “natur og fjell”.

Historie

Bergen er en historisk by som ble grunnlagt året 1070, av godeste Kong Olav Kyrre som regjerte landet på den tiden. Fra 1300-tallet var byen et viktig handelsknutepunkt for den Hanseatiske handelsvirksomheten, noe som gir byen et særpreg og den har med tiden bevart sin flotte arkitektur og sjel. For å ikke glemme er byen i dag også en del av World Heritage City. Go Bergen!

Uteliv og restauranter

Bergen er legendarisk når det kommer til det kulinariske og har et mangfoldig uteliv. Bergen har hatt internasjonal anerkjennelse helt siden middelalderen da handelen blomstret. Ta en safari på Horn of Africa som tilbyr etiopisk mat, kjenn på italiensk lidenskap hos Kafé Spesial, kinesisk presisjon på Soya eller japansk kvalitetssushi på Nama. Bergen er også med på den økologiske trenden, hvor vi anbefaler Pygmalion. Og vi må ikke glemme den “gjømte” skatten, Spisekroken.

Det er et stort spekter av gladvann og voksenbrus i Bergen by. For cocktails har du No Stress (som ble utnevnt til Norges Beste Bar i 2015) og Bibliotekbar. For øl-entusiaster så har du en av Bergens eldste puber Skipperstuen å besøke, med live musikk og billig øl! Om du er også glad i vin har Henrik Øl og Vinstove, i tillegg til over 50 forskjellige øltyper, kvalitetsvin på lur. Det største tipset vi har er nok ølsmaking i Bergen, nærmere sagt på 7 Fjell Bryggeri som er den første håndverksbryggeri på Vestlandet! Du kan også besøke en av de mange gode lokale ølbarerne i Bergen.

Vin- og historieelskere blir forhåpentligvis fascinert av Altona Wine Bar, som har sin historie helt tilbake til 1700-tallet og som har blitt lagt merke til av Wine Spectator. For ildvannet whiskey, kan vi gledelig introdusere Grand Terminus Whisky Bar med over 1000 utvalgte whiskeys. Baren har fått gull rating i «Great Whisky Bars of the World» flere år på rad.

Herlig gourmet i Bergen

Natur og fjell

Hvis vi går helt tilbake til det urnordiske, var Bergen sitt opprinnelige navn Bergawinjó, et todelt ord hvor første ledd betyr berg/fjell og andre ledd betyr beitemark/england. Vel, det sier sitt og vi trenger nesten ikke å fortelle mer enn at her har du mye variert terreng – både skog, fjell og vidde!

Om noen spør hva som er typisk Bergen, kommer Fløyen garantert til å komme opp som et svar. Dette er et kjent lite fjell å gå tur opp, som også har restaurant, forskjellige aktiviteter og mye annet du kan sjekke ut på Fløibanen AS.

En gang i året arrangerer Bergen og Hordaland Turlag den såkalte vandreturen på “De syv fjell”. Test ut dine ferdigheter og se om du klarer å slå rekorden på 3 timer og 31 minutt! Dette er kun en gang i året, men man kan selvsagt gå egne turer i fjellene. Vi anbefaler å gå opp den høyeste av de syv fjellene, Ulriken, eller panoramaturen, “Vidden”, som tar deg over fjellvidden mellom Ulriken og Fløyen, hvor du kan oppleve utsikt over Bergen og undersøke kulturskatter på veien.

Vi anbefaler...

Adrenalin

Bergen har mye å tilby i nærheten av sentrumskjernen av byen, men om du beveger deg litt forbi “De Syv Fjellene” vil du finne en annen verden av spenningsfylte aktiviteter. Der finnes det kajakk, rafting, hiking – med andre ord, det meste du kan drømme om i adrenalinverden.

Voss Active har mange alternativer, men det vi mener gir mest action er følgende: Bli i ett med naturen og prøv rafting, eller få en real dusj og sett din høydeskrekk på prøve med fosserappellering. Om du foretrekker å sette dine balanse- og klatreferdigheter på prøve, etterfulgt av rafting, anbefaler vi også Tau & Elv-opplevelsen.

Om det faktisk er deg som har høydeskrekk, er vårt neste forslag kanskje litt på kanten. Hos Trolljuv Adrenalinpark kan du hoppe strikkhopp 115 meter ned et juv, som parken så fint beskriver som “så dramatisk at du skulle tro det er Trollfar sjøl som har hogd i fjellet med øks”. Adrenalinparken har også to godt monterte zip-lines som går under og over broen.

Vi anbefaler...

Nytelse

Vi vet ikke med deg, men vi ble i hvert fall litt slitne av tanken på all den adrenalinen. Tenker at vi tar oss en tur innom hva Bergen har å tilby av avslappelse og nytelse – både gastronomisk og velværemessig.

Stig inn i tidsmaskinen atter en gang, men denne gangen med en smakebit av historien til Hansa bryggeri. Hos Kalfaret Brygghus kan du enten nyte 3-retters middag med ølskole til siderett, eller en vanlig ølsmaking med historiefortelling til dessert.

Solstrand Hotel & Spa har mye historie å tilby og har vært lokalisert der i et århundre! Dette er en plass hvor du ikke kun nyter spa og velvære, men også den norske naturen. Er du lysten på litt romantikk, så skal du og din bedre halvdel ta dere turen på Panorama Hotell på Sotra.

Følgende opplevelser har vi gledet oss til å formidle: Vin- og Matkurs med lokale råvarer og Vinsmaking i grotte hos Gone Paddling. Vin- og Matkurset har gjestehuset, Biologen, med på laget og alt foregår i en lavvo hvor man lager maten med noe av det beste utendørsutstyret fra Muurikka. Når det kommer til vinsmaking i grotte, vel, her får du garantert noen ekstra kjærestepoeng.

Sjekk ut disse!

Kultur

Dette går egentlig under vår historiske kategori lengre oppe, men Bergen har også mer enn kun historie å presentere. Byen har mange kulturarenaer, som tilbyr både kunst, musikk, teater og opera.

Edvard Grieg var et musikalsk geni med stor påvirkningskraft for norsk og europeisk musikk. Han har med dette hatt mye å si for våres kultur. Stikk innom Grieg Museum og se hvor huset til komponisten befinner seg – dette er bare en av de mange severdighetene som Bergen har dedikert til ham.

Bergen Nasjonale Opera burde være en “must do” i byen, for selve operaen i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester lar deg oppleve magi. Her er det et skyhøyt kunstnerisk nivå, samt en høy takt for å finne de beste kunstnerne og stemmene i landet – noen som har hatt sitt utrop internasjonalt.

Maling & Moro hos Paint'n Sip Bergen

Hvis disse kulturelle opplevelsene vekket lysten til å slippe ut litt kreativ energi, så har vi en opplevelse som er perfekt for anledningen i Bergen! Hos Paint’n Sip kan du ta med både kjæresten, vennegjengen eller familien på en skikkelig hyggelig aften med vin i glasset og malekost i hånden. Rett og slett en perfekt opplevelse for de som vil komme seg opp fra sofaen, men ikke orker enda en nattklubb.

Opplevelser i Bergen for familien

Få med småtassene og unghylene til å knytte familiebåndet sterkere. Vi har forberedt en sunn og smakfull godtepose her.

Du kan for eksempel ta barna med på en litt annerledes luftetur blant de flotte fjell, for VossVind har en av Norges største vindtunneller. Garantert en opplevelser som gir minner for både små og store, og noen flotte bilder til familialbumet.

Er man i klatremodus, har Bergen by sin egen klatrepark som heter Høyt&Lavt Bergen, som er den direkte kilden til mye moro for hele familien. La den indre jungelens konge komme til live og ha en dag hvor du ikke tester kun dine egne balanse- og klatreferdigheter, men også hele familien sin.

Du kan også vurdere...

Anbefalinger i Bergen

Har vi gått over stokk og stein med å inspirere til opplevelser og aktiviteter i Bergen? Tenker du: Hvordan skal vi rekke å gjøre alt? Vel, vi har noen anbefalinger på lur. Bergenskortet gir adgang til gratis transport i Bergen, samt gratis adgang og rabatter på mange ulike severdigheter, restauranter, aktiviteter og mye mer! I tellegg kan du her se topp 10 hotell i Bergen, slik at du kan oppleve hele byen.

Vi anbefaler også CitySightseeing, en buss som stopper på de mest kjente severdigheter i Bergen for en dag. Du bestemmer selv hvor du vil hoppe av og på! Eventuelt kan du sjekke et større spekter av muligheter på Visit Bergen, som gir deg alt fra segway- til taxiturer.

Opplevelser for barn i Oslo

Lesetid: 5 min.

En smak av Oslo: Guide til mat & drikke i Oslo

Lesetid: 7 min.

12 spennende opplevelser fra Oslo til Bergen

Lesetid: 6 min.