Vi har alle sett de elleville bildene og filmene av heftige raftingscener. Noen har kanskje tenkt: «En dag skal jeg også tørre å cruise ned en dundrende elv med Indiana Jones-hatt på hodet».

Denne drømmen kan bli virkelig, og i Norge finnes det mange nevneverdige destinasjoner, der du får muligheten til å oppleve rafting. Bare dropp hatten – den vil sannsynligvis ikke overleve denne turen.

Hvor kan man rafte i Norge?

Voss

Voss Active tilbyr flere rafting-opplevelser fra lett til vanskelig nivå. Faktisk både ekstremrafting og familierafting! Strandaelva i Voss er den mest populære. Det en strekning på 8 km som byr på 9 fantastiske stryk å suse gjennom.

Om du er med på en mer utfordrende opplevelse, er Raundalselva å anbefale. Denne elva er en av de mer krevende til rafting og anbefales kun til de som stoler på teknikken sin. En guide er likevel med for å føre an.

Dagali ved Geilo

Hos Dagali Rafting tilbyr de familierafting, premiumrafting, og ekstremrafting til dem som tør å prøve. Populariteten til denne destinasjonen kommer fra Numedalslågen, som sies å være Nord-Europas mest tekniske rafting-elv. På grunn av snøsmelting øker volumet i lågen, og det gjør dermed elva brattere, noe som krever mer teknikk og oppmerksomhet. Kun 25 minutter unna Geilo!

Sjoa

Gudbrandsdalen tilbyr mer enn troll og eventyrlig landskap. Sjoa sies nemlig å være en av verdens beste rafting-elver. Elva renner ut fra innsjøen Gjende til tettstedet Sjoa, der den fortsetter videre til Gudbrandsdalslågen. Sjoa Raftingsenter NWR finner du langs E6-en på Varphaugen Gård, og det ligger 3 km nord fra Sjoa og 7 km sør fra Otta. De tilbyr alle mulige rafting-opplevelser skreddersydd etter behov. Her kan du velge mellom rafting, juving, elvebrett, rappellering og fisking!

Heidal

I det samme området som Sjoa Raftingsenter ligger også Heidal Rafting noen minutter unna. Her er det mulig å rafte ned Sjoa elva eller Ottaelva. Ottaelva har sine øverste kilder ved Djupvatnet ved Geiranger i Stranda kommune og sprer seg ut til flere sideelver. Heidal Rafting tilbyr også flere spennende opplevelser tilrettelagt etter behov, som for eksempel dagstur fra Sjoa til Heidal, familierafting på Ottaelva og dagstur i Åsenjuvet.

Evje

Når man tenker Sør-Norge tenker man ofte på vakre sommerhytter og hav. Men for dem som ikke kan ta turen nordover finnes det raftingmuligheter her også. I Evje ligger elven Otra, den største elva på Sørlandet, der du kan få muligheten til å prøve både white-water-rafting og familierafting til dem som har med seg barna. Otra har sitt løp fra Setesdalheiene i Bykle kommune i Aust-Agder i nord til Kristiansand i Vest-Agder.

Jølstra i Sunnfjord

Også kjent som en av de beste raftingstrekningene, er Jølstra. Strekningen er ca. 350 meter lang med et nedbørfelt på ca. 716 km², og halvparten kommer fra Jølstravatnets nedbørfelt som igjen kommer fra Jostedalsbreen Grovabreen. Kajakkturer er også anbefalt i dette området!

Hva er rafting?

En «raft» eller på godt norsk, en flåte, er en aktivitet som går ut på å navigere denne flåten ned ei elv med strøm. Det utføres vanligvis i stryk og elver der strømmen er sterk og farten høy. Flåten er vanligvis en oppblåsbar gummibåt med årer til padling og plass til flere personer som deltar i navigeringen på alle sider av flåten. Hva er poenget? Man får et rasende adrenalin-kick som bruser i blodet og en opplevelse for livet! Det gir en mulighet til å nyte vannsport og naturlandskapet på samme tid.

Hvorfor bør jeg prøve rafting?

Det kommer alltid en mulighet for å prøve å gå ut av sin komfortsone iblant. Rafting er både spennende og utfordrende. Det får blodet til å bruse av adrenalin samtidig som at man holder 100 % fokus på teknikk. Det holder deg aktiv og løsningsorientert, du vet aldri hvor strykene går, og det er derfor viktig å samarbeide med andre for å ikke bli tatt av strømmen. Selv om du tar denne opplevelsen seriøst, skal det også være morsomt! I tillegg er det en optimal måte å oppleve naturen på.

Er Rafting farlig?

Det finnes en viss risiko med denne sporten. Det er viktig å følge alle stegene og høre godt etter når man blir forklart teknikk og instruksjoner. Det trenger nødvendigvis ikke å være farlig, men det kan fort bli det. Et stryk kan gå fra enkelt til vanskelig veldig raskt. Det er derfor det er viktig å bli informert om de forskjellige graderingene og velge den som du tror er best for deg og dine rafting-ferdigheter. Det skal jo tross alt være en litt skummel utfordring, men først og fremst skal det være en morsom og spennende opplevelse.

Selv om det skjer dødsulykker hvert år på verdensbasis, har det kun omkommet 12 personer i forbindelse med rafting i Norge i de siste 20 årene, noe som er lite i forhold til statistikken for hele verden. I helhet er det ingen grunn til å ikke prøve rafting. Alle raftingselskaper er regulert av Norges forskrift om sikkerhet ved rafting, for å sørge for at opplevelsen er sikker og for å unngå dødsfall eller ulykker.

Forskrift om sikkerheten ved rafting:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1994-09-19-994

Hvilken type tur skal jeg velge?

Ofte blir de forskjellige rafting-opplevelsene beskrevet av en gradering av turene. Slik som dette:

  • Familierafting: Grad 3, noe sterk strøm med nødvendig manøvrering med liten sjanse for å falle ut av raften/flåten.
  • Normalrafting eller superrafting: Grad 3 eller 4, et hakk mer manøvrering enn grad 1, litt mer fart, passer best til deltakere uten unge barn som vil få det meste ute av opplevelsen.
  • Ekstremrafting: Grad 4 til 5: Egnet for de som har prøvd rafting før. Normalt sett er det 18 års-aldersgrense, og det er stor sjanse for at raften/flåten tipper over.

Hvilke krav stilles?

Med guide til stede og teknikk og sikkerhet som gjennomgås, stilles det ikke så mange krav. Om man har spesielle sykdommer, er i svangerskap, eller er beruset på noe som helst vis, er det ikke lov til å delta i rafting for sikkerhetens skyld. Men noen krav stilles. Man skal kunne svømme selv om man har redningsvest, og man skal følge godt med når instruksjonene blir presentert.

Når er det best å rafte?

For å få den mest optimale rafting-opplevelsen, er det best å gjøre det på våren eller sommeren, fra mai til september (tidlig oktober). På grunn av snøsmelting fra fjellene blir elvene større i volum og strømmen sterkere, noe som gjør opplevelsen mer utfordrende og dermed mer spennende. Jo høyere til fjells du kommer, jo bedre. Elvene er roligere på flatt nivå.

Etter at mesteparten av snøen har smeltet i større grad på våren, blir strøkene roligere i juli måned, som da gjør det mer optimalt å nyte opplevelsen med barn som ikke kan bli med på ekstremrafting.

Været har også litt å si. Er det en tørr sommer med lite nedbør, blir det vanskeligere å rafte. Sjekk værmeldingene, eller hør med rafteselskapene.

Hvor kommer det fra?

White-water-rafting kan spores tilbake til 1811 da det første forsøket i Snake River i Wyoming var planlagt. Dette gjorde de uten noen bakgrunnsinformasjon, ferdigheter, eller skikkelig utstyr. Snake River ble omtalt som en 6-gradering, det vil si, alt for vanskelig og livsfarlig, og den ble dermed gitt navnet «Mad river».

Den første gummibåt-raften ble laget av Lt. John Fremont og Horace H. Day på 1840-tallet. Denne gummibåten ble til for å undersøke og analysere Rocky Mountains og The Great Plains. Men det var ikke før 1940 at Clyde Smith klarte å rafte gjennom Snake River Canyon. Noen år senere bygget John D. Rockefeller jr. et hotell der rafting kunne oppleves som en kommersiell aktivitet. Det tok lang tid før populariteten økte; rundt 1960-1970-tallet ble det etablert flere selskap som spesialiserte seg i rafting. I OL i 1972 ble white-water-rafting inkludert i lekene for første gang, og det har vært en populær aktivitet helt siden.

Hvor mye koster det å rafte?

Prislappen for å rafte har store variasjoner, og avhenger av antall deltakere, lengde, utstyr og eventuelle pakker som inkluderes. Vanskelighetsgrad har også gjerne noe å si for pris. Her er noen eksempler:

  • Familierafting på Geilo: 690 kr per pers. for 2,5 timer – inkludert guide og utstyr.
  • Ekstremrafting på Geilo: 1 090 kr per pers. for 3 timer – inkludert guide og utstyr.
  • Rafting på Voss: 1330 kr per pers. for 4-5 timer – inkludert utstyr og måltid.
  • Tau og Elv actionpakke på Voss: 1 610 kr per pers. for 2-3 timer – inkludert klatring, rafting, guide, lunsj og utstyr.


Sjekk ut
våre raftingopplevelser for en god deal på rafting i Norge!

Andre aktiviteter på vann

Rafting er absolutt en av de mer spennende opplevelsene på vann men om det ikke er noe for deg finnes det også andre muligheter! Her er en liste over andre opplevelser på vann:

 

Vi tror du vil like disse også!

De beste klatreparkene i Norge

Lesetid: 9 min.

De beste ziplinene i Norge

Lesetid: 6 min.

Opplev hvalsafari i Norge

Lesetid: 4 min.