Har du noen gang tenkt over hvilke skremmende hemmeligheter som skjuler seg rundt om i landet vårt? Vår nysgjerrighet har drevet oss til å finne Norges skumleste steder med mystiske historier knyttet til seg. Hvis du er en av de som kaldsvetter når det kommer rare lyder fra kjelleren, så anbefaler vi deg å lukke fanen allerede nå!

Her får du vite historien bak spøkelsene som hjemsøker eldgamle kirkeruiner og onde energier på forlatte gårder. Enten om du drar teppe over hodet under skrekkfilmer eller om du overhodet ikke tror på det overnaturlige… på disse stedene kommer hårene i nakken til å reise seg uansett! Og hvilken bedre tid for en skummel utflukt enn nå som halloween nærmer seg?

Hvis du er tøff nok for en skikkelig nervepirrende opplevelse, scroll ned for å se våre skumleste opplevelser i Norge!

“En mann kan bli så mørkredd at han er takknemlig over å få følge med et spøkelse.”

– Sigurd Hoel

Akershus festning i Oslo

Festningen har mer enn 700 år med historie bak seg, og noe av den er nokså dyster.

Tilbake til middelalderen var det en kongeborg som prydet plassen der festningen står i dag, og under byggingen ble en levende hund murt inne av arbeiderne i håp om at den skulle bringe lykke til borgen. Men hunden “Malcanisen” vendte isteden tilbake for å hevne seg. Besøker du den gamle porten ved jomfrutårnet der den døde, kan du oppleve at buskene bevege seg. 

På 1800-tallet ble festningen brukt som fengsel, og på den tiden skal det ha vært Norges strengeste. Mange fanger ble henrettet i borgen, og noen av dem hjemsøker området enda. Ansatte i festningen hører skrapelyder i festningens ganger, og flere har opplevd å bli dyttet selv når de er alene på jobb!

Hvis du ikke lar deg skremme av disse gjenferdene, bør du prøve vårt nervepirrende Escape Hunt: Flukten fra Akershus Festning. Her må du flykte fra fengselet før du blir henrettet og sperret inne med åndene for alltid.

Brekkeparken i Skien

Denne mystiske ånden velter stoler og smeller i dører, men ingen vet hva hun vil.

Du har kanskje allerede har hørt om “Den grå damen” i herregården Søndre Brekke, der det har dukket opp flere historier om en hittil uidentifisert dame. I 1813 døde en ung og ukjent dame brått inne i salen, og siden sjelen hennes aldri fikk ro, har hun ikke forlatt stedet enda.

Vaktmesteren har følt hennes nærvær på jobb, men det mest mystiske var da en hånd – angivelig Den grå dames – grep tak i vaktmesterens arm like før et stort tre falt i bakken rett foran han. Andre har opplevd at stoler skyves rundt og dører blir smelt igjen. Hva hun ønsker er sannelig ikke godt å si, men å finne det ut vil vi helst ikke ta del i.

Hvis du fortsatt ikke er helt overbevist kan du ta turen til Telemark Museum for å høre hele historien.

Nidarosdomen i Trondheim

Ved Nidarosdomen trenger du ikke tro på gjenferd for at hårene i nakken skal reise seg.

Nidaros domkirke er et ufattelig vakkert verk, men skikkelsene som gjemmer seg på innsiden derimot… Legenden er som følger: I 1924 så bispinne Marie Gleditsch skikkelsen av en munk under en gudstjeneste i søylegangen i Kapittelhuset. Til tross for at den mystiske munken ikke har blitt assosiert med vold, har han blitt observert med et blodig kutt over halsen.

Gjennom årene har en endeløs rekke besøkende fortalt sine historier om hva de har sett og hørt rundt og i kirken. Selv de som tviler på eksistensen av gjenferd, hevder at det er en mistenkelig stemning der.

Fikk du lyst til å utforske noen av Trondheims mystiske severdigheter? Utforsk vår kajakktur gjennom Nidelven i mørket og opplev byen fra et helt nytt perspektiv.

Kirkeruinene i Nes

Flere besøkende har sett skikkelser fra fortiden i de gamle kirkeruinene.

Det som på dagtid er et vakkert besøkssted, er på natten et populært område for “spøkelsesjegere” som utforsker områdets energi. Her har både mobiler og kameraer brått sluttet å funke, mens lys blinker ukontrollert. Stedet er smekkfullt av historie, og ifølge de lokale er fortellingene om presten Finckenhagen over hundre år gamle.

Kirkeruinene i Nes kan spores tilbake til 1000-tallet, og like ved disse finner man gravstøtten til presten Jacob Christian Finckenhagen. Han var prest her tidlig 1800-tallet, og noen mener han hengte seg inne i kirken. Flere har observert en skikkelse i prestedrakt følge etter dem når de nærmer seg graven hans. Det er også rykter om at barna hans ble murt inne i kirken, og at du kan høre dem rope om du går langs ruinene.

Gamle Lier mentalsykehus i Buskerud

Det gamle sykehuset i Lier huser en uvirkelig og mørk historie.

Dette er muligens det mest omtalte av hjemsøkte steder i Norge, og ikke uten grunn. Bak disse nedslitte veggene ligger det en omfattende, mørk historie. På 1800-tallet var kunnskapen om psykiske lidelser og årsaken til dem nærmest ikke-eksisterende, så de syke ble både innesperret og mishandlet.

Da Lier sykehus åpnet dørene i 1926, var det begynnelsen på en horribel fremtid for pasientene, med grufulle metoder og eksperimentelle behandlinger. De innlagte gjennomgikk forsøk med LSD, elektrosjokk og lobotomi – behandlinger som ofte endte i døden. Heldigvis har ikke sykehuset vært i drift siden 70-tallet.

Opprinnelig bestod sykehuset av 12 bygg, hvorav de fleste i dag er sperret eller revet. Du kan likevel besøke området, for her kjenner man fortsatt spor av en guffen atmosfære. I tillegg til uforklarlige lyder og skrik fra det fjerne, har kameraer og lommelykter sluttet å funke i området. Et mer skremmende sted må du lete lenge etter.

Finnskogen i Hedmark og Sverige

Forstyrrer du åndene i denne skogen, har du en uheldig framtid i vente.

Finnskogen strekker seg over et område ved grensen til Sverige, ikke langt fra Flisa. Samme hvor barsk du tror du er, så vil du ikke ferdes i denne skogen alene om natten. Spesielt Välgunaho på den svenske siden av skogen er beryktet for å være ekstremt hjemsøkt, og i 1901 var det så ille at stedet ble forlatt.

Året før – under den såkalte “spøkelsessommeren” – ble beboerne terrorisert av onde ånder som med vanvittige krefter kastet alle løse gjenstander i husene veggimellom. Ikke engang presten klarte å roe åndene på dette stedet.

Ifølge historiene har mange besøkendes liv vært preget av ulykke etter å ha dratt dit, og folk advares mot å ta med seg suvenirer fra skogen, da man kan bli hardt straffet av skogens ånder.

 

Blaafarveværket i Modum

I de gamle gruvene i Modum, kan du møte en mystisk skikkelse.

Opprinnelig var disse gruvene en del av en koboltfabrikk, der man utvant malm for å produsere kobolt blått fargestoff. Det var i disse gruvene legenden om Blåmannen oppsto på 1800-tallet. Skikkelsen ble observert ikledd uniform og gruvelampe, og han viste seg i forkant av ulykker, angivelig for å signalisere gruvearbeidere før ras.

Desember 1854 var ikke gjenferdets advarselen nok. Da syv arbeidere gikk inn i den smale gruven, kom Blåmannen mot dem fra innsiden. Ikke før han hadde pekt mot veien ut og dyttet den første arbeideren, skjønte de at noe var galt. Kun den siste som gikk inn overlevde raset, og siden har Blåmannen vært assosiert med frykt og død. En ting er sikkert: hvis du ser han bør du ta beina fatt.

 

Vi vil gjerne minne dere som planlegger å utforske av disse skremmende stedene om å ikke forsøple eller drive hærverk. Ikke ta deg ulovlig inn på avsperrede eller private områder og vis respekt for folk og natur. Lykke til med spøkelsesjakten!

 

👻🔦🌔

Våre skumleste opplevelser i Norge

Er du fortsatt ikke skremt bort? Da har vi noen ekstra nervepirrende utfordringer vi tror du vil like. Bytt ut helgens skrekkfilm-maraton med et spennende Escape room! Perfekt for dere som liker spennende mysterier, og ikke minst ordentlig skumle opplevelser.

 

28 unike restauranter i Norge

Lesetid: 11 min.

De beste tips til julegaver å gi i 2024

Lesetid: 7 min.

En smak av Oslo: Guide til mat & drikke i Oslo

Lesetid: 7 min.