Ølkurs er veien å gå hvis du tørster etter kunnskap. Det er også den beste gaven til ølhunden. Du finner de beste ølkursene i landet her på Truestory.

Du behøver ikke drikke spesielt mye for å ha glede av et ølkurs. Derimot kan det både pirre nysgjerrigheten og være et sosialt aktivum.

Hva kan du lære på et ølkurs?

Det er ikke til å komme fra at øl er et populært samtaleemne. Når dere møtes for en øl kan du gjerne si noe om været, eller om ølen du nettopp har bestilt, som et innledende tema.

Er det et kjent merke kan man diskutere det regionale opphavet. Øl er ofte forbundet med lokal tilhørighet. Derfor oppsøker bergenseren Hansaøl og nordlendingen Mackøl, også når de er utenbys.

Prøver man noe nytt og spennende, som for eksempel nytappet øl i et mikrobryggeri, er det hensiktsmessig å si noe både om fargen og om smaken. Alle er berettiget til å vurdere smaken, men det gir en ekstra dimensjon om man kan identifisere maltinnholdet og graden av bitterhet.

Det er akkurat slike ting du får innføring i på et ølkurs. Ølets naturlige bestandeler blir presentert, og det sies litt om blandingsforholdet dem imellom. Dernest følger selvfølgelig smaksprøvene som omsetter teorien i praksis. Dette er noe du kan viderefører neste gang det er lønningspils. Du skal for øvrig ikke spytte ut ølet når du smaker.

Hertil kommer selvfølgelig en rekke anekdoter fra ølets historie og fun facts om bryggeprosessen.

Kombiner øl og annen kultur

Ølet kan ikke fristilles sine omgivelser. Ofte brukes det til å forsterke andre opplevelser. Som i gleden over at det er helg og du endelig kan nyte fredagspilsen med venner eller gode kolleger. Fotballkamp på puben akkompagneres med noen store glass øl.

Øl og mat er en annen gren av ølkjennerens dannelse. Et godt glass øl kan være like godt og enn dog bedre enn vin. Vi snakker ikke nødvendigvis om potetgull eller tradisjonell vorspiel-snacks.

Hva er for eksempel julemat uten juleøl? Fet mat ledsages gjerne av godt øl. Men hva passer best til det aktuelle måltidet, mørkt eller lyst øl? På Truestory har vi flere kurs som gir innsikt på dette området. Men du vet kanskje allerede at bokkøl er perfekt til bløtkake?

Ølopplevelser er sterkt knyttet til bymiljø. Derfor tilbyr vi også ølvandringer i kjente og sentrale byområder. Her kan du lære om bygninger og kjente landemerker i bybildet. Alt foregår i et rolig og bedagelig tempo, og det er rikelig med anledninger til å slukke tørst og kunnskapsbegjær med et godt glass kald drikke på strategiske poster underveis.

Her kan du gå på ølkurs

Norges største kursholder på dette viktige fagområdet kaller seg Ølakademiet. Her besitter de en viten tilsvarende flere hovedfagsavhandlinger om denne edle drikken. Kursene deres avholdes over hele landet.

I Oslo forekommer det knapt en lørdag uten et kurs fra Ølakademiet ett eller annet sted.

Ølstrøket i Oslo framfor noe er selvfølgelig Grünerløkka. Her har både Schous og Ringnes bryggerier tidligere holdt til. Herfra har ølbilene strakt seg utover hele østlandsområdet. I dag ligger skjenkestuene så tett at det aldri er langt til neste smaksprøve.

Ølkurs i Bergen finner du i selveste Hansaparken. Kalfaret Brygghuset forener gammel arkitektur og tradisjonell ølbryggerkunst.

Fra ølets historie

Øl er ikke noe nytt. Vi har hatt tusener av år på å utvikle denne drikken. VI har hatt den omtrent like lenge som vi har spist brød.

Europas sørlige regioner var henfalne til vin, mens i kjøligere nordlige områder ble ølbryggerkunsten perfeksjonert. Det var klosterbrødrene som førte an i utviklingen. Ved siden av religiøse og vitenskapelige oppgaver, trengte de noe godt å drikke. Det viste seg også å være et godt salgsprodukt.

Et stort fremskritt i ølets historie var da noen fant på å blande humle i brygget på 1200-tallet. Det førte senere til «renhetsloven», altså at øl bare skulle inneholde vann, malt og humle. Den var gjeldende i Norge til den ble opphevet som følge av et EU-direktiv i 1994.

Så tenk på det neste gang du tar et glass, at det gjorde de også både i det gamle Mesopotamia og i vikingtida.

Du kan også lese om...

Ølsmaking i Norge

Lesetid: 8 min.

Vinsmaking

Lesetid: 11 min.

En smak av Oslo: Guide til mat & drikke i Oslo

Lesetid: 7 min.

Meld deg på nyhetsbrevet og spar 10% på en opplevelse

Få nyheter, inspiration og tilbud på opplevelser rett til innboksen.