Ølkurs er veien å gå hvis du tørster etter kunnskap. Det er en spennende og lærerik opplevelse for de som vil lære om produksjon og servering av øl. Det er også en fantastisk gave å gi til ølhunden.

Du trenger ingen forkunnskap om verken øltyper eller brygging for å ha glede av et ølkurs. Bare dukk opp nysgjerrig, tørst, og klar for en trivelig aften med likesinnede.

 

Hva kan du lære på et ølkurs?

Det er ikke til å komme fra at øl er et populært samtaleemne. Når dere møtes for en øl kan du gjerne si noe om været, eller om ølen du nettopp har bestilt, som et innledende tema.

Er det et kjent merke kan man diskutere det regionale opphavet. Øl er ofte forbundet med lokal tilhørighet. Derfor oppsøker bergenseren Hansa og nordlendingen Mack, også når de er utenbys.

Alle kan si hva de synes om smaken på en type øl, men det gir en ekstra dimensjon om man kan identifisere maltinnholdet og graden av bitterhet. Det er akkurat slike ting du får innføring i på et ølkurs. Ølets naturlige bestandeler blir presentert, og det sies litt om blandingsforholdet dem imellom. Dernest følger selvfølgelig smaksprøvene som omsetter teorien i praksis. Dette er noe du kan viderefører neste gang det er lønningspils.

 

Kombiner øl og annen kultur

Ølet kan ikke fristilles sine omgivelser. Ofte brukes det til å forsterke andre opplevelser. Som i gleden over at det er helg og du endelig kan nyte fredagspilsen med venner eller gode kolleger. Fotballkamp på puben akkompagneres med noen store glass øl.

Øl og mat er en annen gren av ølkjennerens dannelse. Et godt glass øl kan være like godt og enn dog bedre enn vin. Vi snakker ikke nødvendigvis om potetgull eller tradisjonell vorspiel-snacks.

Hva er for eksempel julemat uten juleøl? Fet mat ledsages gjerne av godt øl. Men hva passer best til det aktuelle måltidet, mørkt eller lyst øl? På Truestory har vi flere kurs som gir innsikt på dette området. Men du vet kanskje allerede at bokkøl er perfekt til bløtkake?

Ølopplevelser er sterkt knyttet til bymiljø. Derfor tilbyr vi også ølvandringer i kjente og sentrale byområder. Her kan du lære om bygninger og kjente landemerker i bybildet. Alt foregår i et rolig og bedagelig tempo, og det er rikelig med anledninger til å slukke tørst og kunnskapsbegjær med et godt glass kald drikke på strategiske poster underveis.

Her kan du gå på ølkurs

Norges største kursholder på dette viktige fagområdet kaller seg Ølakademiet. Her besitter de en viten tilsvarende flere hovedfagsavhandlinger om denne edle drikken. Kursene deres avholdes over hele landet.

I Oslo forekommer det knapt en lørdag uten et kurs fra Ølakademiet ett eller annet sted.

Ølstrøket i Oslo framfor noe er selvfølgelig Grünerløkka. Her har både Schous og Ringnes bryggerier tidligere holdt til. Herfra har ølbilene strakt seg utover hele østlandsområdet. I dag ligger skjenkestuene så tett at det aldri er langt til neste smaksprøve.

Ølkurs i Bergen finner du i selveste Hansaparken. Kalfaret Brygghuset forener gammel arkitektur og tradisjonell ølbryggerkunst.

Mer inspirasjon & tips til deg

Ølsmaking i Norge

Lesetid: 7 min.

Vinsmaking

Lesetid: 6 min.

Øl i Bergen? Dra til disse barene

Lesetid: 5 min.