Er du en vinkjenner eller har du lyst til å bli en? Et sted å begynne er å stille opp på et vinkurs.

Denne smaksrike og alkoholholdige drikken dukker stadig oftere opp på middagsbordene i de tusen hjem. Enda vanligere er den selvfølgelig i selskapelige sammenhenger.

I motsetning til andre drikker et det imidlertid tusenvis av merker å velge mellom. Hvilke preferanser har du når du handler inn til middagen eller festen?

Derfor bør du ta et vinkurs

Vinen er kjent for å lette på stemningen og sette kronen på verket når du serverer et måltidet. Men hvor flink er du til å skille vinene fra hverandre? Er akkurat denne vinen valgt spesielt til denne anledningen eller er den tilfeldig plukket ut fra vinmonopolets hyller?

Mange forbruksvarer har en standard smak. Kjøper du en sjokolade i butikken vet du som regel på forhånd eksakt hvordan den smaker. Slik er det ikke med vin.

Vinen snaker forskjellig ikke bare ut fra hvilken druetype som er brukt, men også ut fra hvilket land og område den er høstet, klima og hvor lenge vinen har vært oppbevart. Også du som ikke har tatt vinkurs vil merke forskjellen i smak ut fra forskjellige områder og forskjeller i lagringstid.

Noen forbinder det fortsatt med snobberi å smake på vinen som serveres på restauranten før man godkjenner den. Men gjør man det på den rette måten, har smakingen en viktig betydning. I stedet for å sluke den røde eller hvite væsken, tar man seg tid til å aktivere alle munnens smaksløker. Det er ikke dermed sagt at man skal sende ei flaske ut dersom den ikke svarer 100% til forventningene. En smaking vil derimot avsløre om det flyter korkrester i glasset, og det skal det definitivt ikke gjøre. Da kan du be om en ny flaske.

Anbefalte vinkurs hos oss

Mat og vinkurs i Oslo

Hovedstaden byr mange muligheter. Det er ingen grunner til å forbli kunnskapsløs på dette området.

En klassiker vi gjerne trekker fram er vinkurset på Klosteret restaurant. Klostermusikk og levende lys gir stemningen som skal til før den høytidelige åpningen av vinflaskene og vinen helles i vinglass. Klosteret har en prisbelønt vinsamling med mer enn 800 forskjellige viner. Herav plukkes det ut fem flasker som passer spesielt til det måltidet som serveres.

Kjent er også vinkurs i regi av Grand Hotell. Det tradisjonsrike hotellet er vel nærmest programforpliktet til å avholde kurs av høy kvalitet. De har spesialutdannete sommeliere og arrangerer vin-opplæring både for nybegynnere og for de som kan litt fra før. Prisene varierer selvfølgelig med vinene som serveres på det enkelte kurs.

En artig variasjon på vinkurs er arrangementet Paint’n Sip. Egentlig er det malerkurs hvor du tillates, eller snarere oppfordres til, å ta med ei flaske vin. Under inspirasjon av vinens berusende vinger, er det meningen at du skal utforme dine mesterverk. Flaskene deles selvfølgelig mellom deltakerne. Har dere med deres favorittviner kan dere jo utveksle de kunnskapene dere måtte besitte om den.

Vinkurs i Bergen

Byen med de sju fjell har selvsagt også mye god vin, og hertil hørende kunnskap, å by på. Hansabyen har da også fostret mange profilerte vinkjennere.

Altona Vinbar er en av Bergens aller eldste sjenkestuer, og det kjennes i den unike atmosfæren i vinkjelleren. De tilbyr vinsmaking med eller uten ost, med smaking av 1 musserende vin, 2 hvite og 2 røde viner. Kjøkkenet er dessuten kjent for å servere herlig gourmet inspirert av norske mattradisjoner – perfekt å avslutte smakingen med en lun 3-retters!

Potetkjellerens vinkurs er også svært populære. Interiøret i den gamle bygningen fra 1400- tallet er ideelt tilrettelagt for vinprøving. Fem viner er grunnlaget for en omstendelig innføring i vinens mangfoldige verden. Små snacks danner overganger mellom smaksprøvene. Det hele ledes av en sommelier som har viet hele sitt yrkesliv til vinen.

Vinkurs i regi av vinmonopolet

Det skulle vel bare mangle at landets største provider av vin og gode inntektskilde for staten ikke også skal bidra litt til folkeopplysningen.

Det fine er at Vinmonopolet jobber over hele landet. Om du vil ha vinkurs i Kristiansand, Trondheim, Stavanger eller et annet sted, kan du finne det gjennom deres sider. Vinmonopolets ansatte innehar store mengder produktkunnskap. Derfor kan de også tilby ulike temakurs som for eksempel klassisk italiensk rødvin, klassisk fransk rødvin, Chablis eller om viner fra Burgund-området.

Slik drikker du vin

Det beste er praktisk veiledning i form av et vinkurs, men ellers kan det være greit å merke seg hovedkomponentene i en vinelskers dannelse.

Farge, lukt og smak er elementene som går igjen når du vurderer vinen. Fargen gir en indikasjon på alder. En fargesterk vin med blå eller rød kant karakteriseres av den grunn ofte som «ung». Litt kraftig lukt tyder også på at den er ung, samtidig som det kan gi et hint om hvilken klimasone druene er dyrket i. Smakingen er den avgjørende faser hvor alle brikker faller på plass.

Lær deg også navnene på de forskjellige vindruene og prøv å gjenkjenne dem når du smaker. Blant de mest populære finner vi cabernet, syrah, nebbiolo, pinot noir, chardonnay og merlot.

Gi et vinkurs i gave

Du mottar gavekortet raskt og enkelt. Det kan sendes direkte til deg eller mottakeren – valget er ditt! Vi tilbyr en PDF-versjon av gavekortet, som du kan skrive ut selv. Opplevelsen kan byttes og gavekortet er gyldig i hele 2 år.

Fortsatt usikker på hvilken restaurant eller opplevelse du skal velge? Da er et åpent gavekort den perfekte løsningen. Du bestemmer beløpet, og mottakeren velger selv opplevelsen.

Du bør også sjekke ut:

Vinsmaking

Lesetid: 6 min.

De 14 beste vinbarene i Oslo

Lesetid: 7 min.

Ølsmaking i Norge

Lesetid: 7 min.