Lurer du på hva kan man gjøre i Stavanger? Trenger du forslag til museum, restauranter og spisesteder, hotell, spa, severdigheter og andre opplevelser man bør få med seg i byen? Da har du kommet til riktig sted.

Vi har samlet mange gode forslag til opplevelser du bør få med deg her på vestlandet. Alt fra morsomme ting å gjøre i Stavanger når det regner, til gøyale aktiviteter for barn denne helgen. Turist eller beboer – her har du den ultimate guiden til ting å gjøre i Stavanger!

 

Ting å gjøre i Stavanger

Dersom hverdagene føles litt for like, og planen for helgen er å ligge i sofakroken igjen, så bør du utforske disse opplevelsene. Her er det noe som passer å gjøre for alle og enhver; alt fra adrenalinfylte aktiviteter i naturen til avslappet fjordcruise med bobler i hånden.

RIB safari i Lysefjorden

Med FjordEvents kan du bli med på en båttur med fart og spenning inn den fantastiske Lysefjorden. Om bord en hurtiggående RIB kommer man tett på fjord, fjell og dyreliv i en av verdens vakreste fjorder.

Book en tur her.

Opplev Flor & Fjære

Flor & Fjære er en helhetsopplevelse du ikke finner lignende av i Norge. Mat og vin i ypperste klasse, omringet av et fantastisk hageanlegg og den vakre fjorden.

Besøk minnesmerket Sverd i Fjell

Det er ikke uten grunn at de 10 meter høye sverdene av bronse har blitt et landemerke for Stavanger etter at Kong Olav avdekte verket i 1983; de er virkelig et unikt syn! Monumentet representerer fred etter slaget på Hafrsfjord i 872, og Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike.

Jernaldergården på Ullandhaug

Jernaldergården på Ullandhaug kan både store og små få et innblikk i hvordan livet var i eldre jernalder. Her får man høre historier fra hverdagen for 1500 år siden, og i omgivelser som er det eneste av sitt slag i Norge; gården er gjenreist på restene etter en bondegård fra folkevandringstiden, ca 350-550 e.Kr.

Dra på cruise i Lysefjorden med Rødne Fjord Cruise

Ombord fjordcruiset til Rødne kan man bli med på en vakker reise gjennom Lysefjorden for å oppleve de vanvittige landskapene og se den notoriske Prekestolen fra fjordperspektiv. Men kan også dra på fjordcruise inkludert guidet fottur til Preikestolen på vinterhalvåret.

Besøk Norsk Oljemuseum

Foto: norskolje.museum.no
Foto: Matthias Dengler

Se og lær historien om det spennende norske oljeeventyret på Norsk Oljemuseum, som har vært en favoritt blant turister i en årrekke, og valgt til “Tripadvisors Travellers Choice” i 2020.

Prøv Kitesurfing

Svev fritt over vannet som en fugl i vinden! Denne sommeraktiviteten får blodet til å pumpe. Foto: kitesurfing.no

Lysten på å prøve noe nytt, godt utenfor komfortsonen? Bli med lidenskapelige instruktører på Jæren for å prøve kitesurfing, en adrenalinfylt aktivitet der du kan fly med vinden over snøen eller vannet. Trygt, og ikke minst vanvittig moro!

Sjekk ut kursene fra kitesurfing.no her.

Guidet tur med GuideCompaniet

Lyst til å bli vist Stavangers høydepunkter? GuideComaniet tar deg med på reiser og guidede vandringer gjennom byen med lidenskapelige guider, gode historier og håndplukkede samarbeidspartnere.

 

Restauranter, spisesteder og utesteder i Stavanger

Leter du etter bra steder å spise i sentrum eller i nærheten av Stavanger? Her har du våre anbefalinger og forslag til restauranter du bør sikre deg et bord hos.

Restaurant RE-NAA

Vi kan ikke lage en guide til Stavanger uten å inkludere Norges egne gourmet-yngling. I 2020 ble RE-NAA tildelt hele 2 michelin stjerner, noe som virkelig satte byen på kartet i gourmet verden. Her bør alle lidenskapelige foodies ta turen!

I samme lokale ligger også Renaa Matbaren, en mer folkelig og avslappet versjon av restauranten. Også veldig godt, men noe snillere mot lommeboken.

Vinkontoret

Selverklært “Stavangers egne peisestue midt i byen”, og med god grunn. Vinkontoret er stedet der du bør ta med deg kjæresten eller en god venninne for å dele en flaske vin og en god samtale. Den sjarmerende baren har en stemningsfull atmosfære med ild i ovnen på vinterstid. Stedet kan friste med et av byens beste vinkart, i tillegg til deilige oster og spekemat.

Øl på ØST med mat fra Fortou

ØST er det perfekte stedet for en ølglad gjeng som vil finne på noe nytt i byen. Her kan man bli med på en tilbakelent ølsmaking med 7 sorter øl. Baren har alltid et stort utvalg av flaskeøl samt 12 ulike øl på tapp, som gjerne varierer fra dag til dag. Er man sultne kan Fortou rett over kata stille opp med ordentlig digg comfortfood for å kombinere med drikken.

Tango Restaurant

Foto: tango-bk.no

Den intime restauranten Tango passer like godt til businessmiddag som en romantisk middag for to, eller en trivelig bursdagsfeiring med gjengen. Dette er et avslappet samlingssted for alle som er glad i god mat!

Menyen fokuserer på sesongens lokale råvarer, men du trenger nesten ikke titte på den – er du glad i mat bør du heller stole blindt på kjøkkenet og forvente å bli positivt overrasket. Vinkartet er generøst, med et godt utvalg av klassiskere fra Frankrike, Italia og Tyskland.

Fisketorget

Foto: fisketorget-stavanger.no

Anbefales – åpenbart – for alle som liker sjømat. Fisketorget har ingen fast meny, men en tavle med dagens retter som varierer basert på hva fjorden bringer til bordet. Smaksmenyen “Litt av alt” er definitivt en favoritt, der du får en 5-retters til kun 469,- per person.

Cardinal

Cardinal Pub ligger midt i Stavanger sentrum, og er beryktet for å ha ikke bare byens, men også Norges (!) beste utvalg av øl. Med over 600 typer øl, og et over gjennomsnittet lidenskapelig team bak bardisken, er dette det ultimate stedet å finne sine nye ølfavoritter.

Villa 22 Trattoria og bar

Noen ganger har man bare lyst på italiensk. Og da er dette stedet å gå til. Den populære trattoriaen Villa 22 på Skagen er ikke vellykket for ingenting; deres pizzaer og rustikke italienske bondekost er rett og slett minneverdig gode.

 

Hotell og overnattingssteder i Stavanger

Skal du tilbringe natten her i Stavanger? Det er kanskje fristende å sjekke inn på første ledige hotell som dukker opp på Google, men vi anbefaler deg å sjekke ut disse overnattingsstedene først.

Her er det historie, særpreg, personlighet og ikke minst kvalitet som gjelder. La hotellopplevelsen bli en uforglemmelig del av reisen!

Lilland Bryggerihotel

En 35-minutters fergetur fra Stavanger sentrum ligger Lilleland Bryggerihotell. Hotellet har – du gjettet riktig – sitt egne mikrobryggeri. Siden 1909 har dette vært det perfekte stedet å hvile og tilbringe natten etter en reise til Preikestolen. Bare se for deg å et glass med hjemmebrygget øl i hagen deres, etter en dag med opplevelser i Rogalands fantastiske naturlandskap!

Eilert Smith Hotel

Dette stilfulle boutiquehotellet midt i Stavanger er perfekt for både businessreiser og staycations. Eliert Smith Hotel består av 12 rom, alle med en unik utforming. Du kan uansett forvente svært høy standard av komfort, delikat interiørdesign og senger du kunne ligget i dagen lang.

Hotel Victoria

Foto og illustrasjon: hotel-victoria.no

Siden 1900 har ærverdige Hotel Victoria bydd på den klassiske hotellopplevelsen midt i hjertet av Stavanger. Deler av hotellet er fredet, så hvert rom har sitt eget unike preg og historie, men hotellets innside har en særdeles høy standard, med håndplukkede antikviteter og luksuriøst interiør.

Det er kanskje klisjé å si at historien sitter i veggene, men det er ikke mange andre hotell der du nyte et glass champagne under samme lysekrone som Kong Haakon VII og Dronning Maud gjorde på signingsferden tilbake i 1906.

Høyevarde Fyrhotell

På Karmøy venter en helt unik overnattingsopplevelse. Høyevarde Fyrhotell er kun åpent for individuelle gjester i juni og juli, men det er en helhetsopplevelse som er verdt å vente på. Dette unike kulturminne er nemlig mer enn et eksklusivt overnattingssted.

Høyevarde fyrstasjon ble opprettet i år 1700, og har vært et viktig fyrtårn i Karmsundet; men hele området har en lang og interessant historie bak seg. Rett ved fyret er det en bronsealdergrav fra år 1500 f.Kr. Men også i England har Høyvarde blitt nevnt i historiebøkene, etter at Jarlen av Bothwell, dronning Maria Stuarts elsker, ble tatt til fange der etter flukten fra Skottland. I dag er hele Høyevarde er fredet av riksantikvaren.

Gamlaværket

I en gammel mursteinsfabrikk fra 1783, en liten kjøretur utenfor Stavanger, finner du et av Norges mest særpregede hotell. Det urbane gjestehuset GamlaVærket Gjestgiveri & Tracteringssted er en viktig del av Sandnes sin historie, for det var nemlig industribedriften i dette bygget som la grunnlaget for utviklingen av Sandnes som en større by.

 

Spa i Stavanger

Opphold på spa hotell med kjæresten? En deilig massasje etter en lang uke? Noen ganger trenger bare kropp og sinn en pause fra hverdagen, og da bør du ta turen til et av disse spaene.

Nordsjøbadet Spa på Sola Strandhotel

Sola Strand Hotel, like utenfor Stavanger, ligger Nordsjøbadet Spa som en perle i sanden, skylt opp av havet. Spahotellet er omringet av Nordsjøen, og et naturlandskap som gjør stedet perfekt for å trekke seg tilbake og koble av.

Spaet består av basseng, badstuer, kaldtvannskulp, fotbad, avslapningsområde og 8 behandlingsrom. Et av vestlandets beste steder for en spadag med venninner, din kjære eller mamma.

Four Seasons Spa i Sandnes

Hos velværeklinikken Four-Season Spa i Sandnes venter erfarne hudpleiere og massører for å gi deg spadagen du kroppen din har lengtet etter. Behandlingsmenyen har alt fra manikyr og pedikyr til en rekke forskjellige massasjer og ansiktsbehandlinger. 

Royal Spa

Etter lange dager på tur gjennom Stavangers fjorder og fjellriker, er det få ting som passer bedre enn å hente inn energien igjen hos Royal Spa. Spaet byr på svømmebasseng, treningssenter, badstu og boblebad – alt du trenger for å lade batteriene etter en lang uke, eller en tøff fjelltur.

Albatross Spa

Foto: @albatrosspa.no på Instagram

Har du ventet på en mulighet til å ta en tur ut fra sentrum? Ta med en venninne på roadtrip opp til Sveio for å oppleve Albatross Spa, en destinasjon for rekreasjon for kropp og sjel, med avslappende spa, massasje, yoga og avslapping uten forstyrrelser.

Spaavdelingen består av blant annet sauna, steambad, boblebad og rhassoul, mens i relaxavdelingen kan du nyte en kopp te og fersk frukt, og kjenne kroppen “lade opp” igjen.

Ting å gjøre i Stavanger når det regner

Lurer du på hva du skal finne på når yr melder regn, vind og snø (og gjerne alt samtidig)? Disse dagene frister det nok ikke mest med topptur til Dalsnuten eller Preikestolen. Men i denne byen er det mange spennende aktiviteter, selv under tak! Her er noen forslag til morsomme ting å gjøre i Stavanger når det regner.

Real Escape Game

I Sandnes kan du og vennegjengen eller familien kjenne på både stress, frykt og mestring mens dere går løs på å knekke koder og utforske spennende mysterier. Dere blir låst inn i et lukket rom uten egne hjelpemidler, og blir overlatt til ledetrådene som er gjemt i rommet. 

Escape room hos Real Escape Game er morsomt for både store og små, så lenge man er nysgjerrig og klarer å tenke seg frem til kreative løsninger. Utfordringen er å løse mysteriet og finne veien ut før tiden renner ut.

Ølsmaking og omvisning hos Berentsens Brygghus

I Egersund ligger Berentsens Brygghus, et av landets eldste bryggerier, og det eldste operative bryggeriet i Rogaland. Her kan man delta på ølsmaking i bryggerstuen og omvisning i bryggeriet. Om dere skal feire en større begivenhet som en bryllupsdag eller bursdag, kan man kombinere ølsmakingen med mat.

Cocktailsmaking på Broremann Bar

Cocktailkurs er en smaksrik aktivitet som passer for alle som vil smake og prøve noe nytt. Bak baren hos Broremann Bar står et personell med over 10 års erfaring, som gjerne gir dere en innføring i hvilke produkter og ingredienser de bruker for å trylle frem deres beste cocktails og longdrinks.

Dra på sjokoladekurs

Sjokoladefabrikkene Chili Chocolate AS i Stavanger sentrum og Lysefjord Sjokolade i Forsand holder lærerike sjokoladekurs for gjestene sine. Her kan man lære å lage alt fra konfekt til cupcakes! En flott aktivitet for å feire morsdagen, eller bare for å kose seg litt ekstra en helg.

Omvisning på Lervig Bryggeri

LERVIG er et lokalt bryggeri i Stavanger, som produserer alt fra klassiske pils til komplekse, fatlagrede stouts. Omvisning med smaking i bryggeriet er en opplevelse du kan gjøre med venner i helgen eller med familien på farsdag. Her er alle velkommen, uavhengig av kunnskapsnivå!

 

Hva skjer i Stavanger for barn?

Hvis du leter etter ting man kan gjøre sammen med barna i nærheten av Stavanger, er disse forslagene for deg. Her er noen gøyale aktiviteter for barn, som passer like godt når det regner i helgen, som når sola skinner på onsdag ettermiddag.

Kongeparken

Kongeparken er en av vestlandets største og mest populære fornøyelsesparker, med 60 attraksjoner og opplevelser for barn i alle aldre.

SkogSprett klatrepark i Sandnes

Hvis familien vil kjenne på adrenalinet i trygge omgivelser ute i naturen, så er SkogSprett klatrepark stedet å ta turen! Her kan man utfordre kroppens styrke og høydeskrekken, høyt oppe i tretoppene. I nettparken kan man trygt sprette over 12 meter over bakken uten sikring, og i klatreparken kan man prøve ut 5 løyper med hele 72 elementer.

Sørmarka Arena

Sørmarka Arena er en felles arena for en rekke sporter og fritidsaktiviteter. Arenaen rommer blant annet lengdeløpsbane, en 17,5 meter høy klatrevegg, buldrevegg, 5 curlingbaner, ishockeybane og en stor “fri” isbane. Rett og slett et samlingspunkt for aktiviteter for alle og enhver!

Freedome trampolinepark

De for deg en gigantisk hall med gulv og vegger dekket av tramponiner! Hos Freedome Trampolinepark kan både store og små kaste seg rundt (bokstavelig talt) og utfordre kroppen med både nye triks og utholdenhet. I tillegg til det enorme rommet med trampoliner kan man prøve seg på en at de 4 performance-trampolinene, dodgeball-banen og ninja warrior banen.